Стотине милиона долара у кешу стиже бродовима из Русије у Венецуелу, што тој земљи живот значи, јер јој санкције САД отежавају приступ финансијском систему.

Укупно 315 милиона долара послато је у шест одвојених пошиљки из Москве у Каракас од маја 2018. до априла 2019, према подацима руске царине до којих је Блумберг дошао посредним путем преко Ипорт Гениуса, преноси „Москва тајмс“.

Тај готов новац потиче од кредитора под контролом државе и завршио је у развојној банци Венецуеле, показују ти подаци.

Иако би тај новац могао потицати од разних ствари, на пример, Венецуела би могла да враћа у земљу новац држан у иностраним банкама, или би то могле бити дивиденде од удела некој московској банци или приходи од продаје сирове нафте или злата – комплексна логистика показује на који се начин администрација председника Мадура довија да изигра агресивне санкције Сједињених Држава.

Због присмотре САД, централна банка више трансакција спроводи у готовини, понекад нудећи локалним клијентима приступ европским новчаницама.

Подаци Импорт Гениуса односе се на период до априла ове године. У том месецу, око 97 милиона долара у готовини послато је у две пошиљке из московске банке Еврофајненс моснарбанк венецуеланској Банцо де Десарролло Ецономицо y Социал де Венезуела (Бандес).

Еврофајненс је џоинт венчер између Бандеса и руске агенције за управљање државном имовином.

Служба Еврофајненса за односе с јавношћу није се одазвала позиву да прокоментарише ове тврдње, али је један званичник венецуеланске владе, који је захтевао да остане анониман због осетљивости тог питања, потврдио да у ту земљу стижу испоруке кеша повезане са Еврофајненсом без додатних појашњења.

Оставите Коментар