Од наредног понедељка стручне екипе из Ниша почињу постављање електроенергетског, а у наредном периоду реализоваће и радове на изградњи телекомуникационог и оптичког кабла на Светој Гори

(Фото архива Града Ниша)

Ових дана делегација Ниша, у којој су били представници градског руководства и више успешних нишких привредника, на Светој Гори договорила је почетак великих радова на обнови и уређењу Хиландара, најзначајнијег средишта српске културе и духовности.

После пожара катастрофалних размера у ноћи између 3. и 4. марта 2004. године манастир се још обнавља и неопходно је много урадити и помоћи како би поново постао оно што је вековима био. Братство манастира је уз помоћ донатора до почетка ове године успело да обнови око 70 одсто светиње, а највећу помоћ у обнови Хиландара до сада су дали влада наше земље, Српска православна црвка и грађани Србије, Републике Српске и дијаспоре, али и становници Грчке и Русије.

Заједно са Задужбином Хиландара у Београду договорено је да већ наредног понедељка, 23. априла, екипе стручних људи из нишке Електродистрибуције и приватних фирми започну прве, али обимне и вредне радове на побољшању енергетске ситуације до самог манастира и у њему.

– Договорено је да се што пре започне постављање електроенергетског кабла од великог трафоа до манастира у дужини од око три километра. Тренутно се Хиландар снабдева струјом уз помоћ дизел-агрегата, што је веома скупо, а ствара и буку и ремети мир и, посебно, угрожава природу. Зато је и одлучено да се са радовима на ископу канала и постављању кабла почне одмах. Захваљујући приватним фирмама из Ниша, на Свету Гору ће бити допремљена и механизација из Србије, која ће привремено бити у манастиру и на градилиштима док радови не буду завршени. Процењено је да ће вредност електроенергетског кабла и изведених радова бити више од десет милиона динара и то је помоћ нашег града и нишких предузетника. Радници, монтери и стручњаци из области енергетике који буду изводили радове волонтираће и сви су се добровољно пријавили. Многи од њих користиће своје годишње одморе како би се овај посао што пре завршио, рекао нам је градоначелник Дарко Булатовић.

Помоћник градоначелника Ниша Драгослав Павловић и градски већник Милош Милошевић, уз помоћ Миодрага Томића из Секретаријата за комуналне послове нишке Градске управе, који је учествовао на реализацији више значајних пројеката на обнови манастира и храмова у Србији, припремили су још два велика пројекта који ће бити реализовани на Светој Гори.

– У току су завршне припреме и прикупљање донација за постављање телекомуникационе и оптичке инсталације на Хиландару, захваљујући чијој ће изградњи бити умрежена комплетна рачунарска опрема манастира. У исто време паралелно ће се градити и потпуно нова и модерна водоводна мрежа од главних каптажа до манастира, а на овим радовима биће ангажоване фирме из Новог Сада, каже Драгослав Павловић.

Са Задужбином Хиландара у Београду договорено је и прикупљање помоћи за изградњу модерне соларне електране на Светој Гори, која је планирана да се сагради наредних година. Истовремено, започета је и акција прикупљања помоћи за акцију осликавања велике манастирске трпезарије, такође страдале у пожару пре 13 година, а у плану је и помоћ у грађевинском смислу на изградњи велике винарије на Хиландару.

У катастрофалном пожару на Хиландару почетком марта 2004. године изгорело је, према званичним проценама, више од половине корисне површине манастирских здања, 5.761 од укупно 10.500 квадратних метара. Ватрена стихија уништила је три велика конака. Само је један потпуно реконструисан, други се приводи крају, а за трећи конак у току је прикупљање донација како би био обновљен. Реконструкција оштећених делова Хиландара започета је одмах после пожара, а планирано је да се сви послови заврше до краја 2011. или најкасније почетком 2012. године. Обнова, међутим, до сада није била ни приближно толико ефикасна колико се на почетку очекивало и планирало.

Извор: politika.rs