Један од пројеката који би требало да помогне у сузбијању ширења вируса корона је уређај за бесконтактно мерење температуре и дезинфекцију руку који је у потпуности израдила нишка компанија Хола. Уређај је намењен фабрикама, компанијама, јавним институцијама, здравственим центрима, клиникама и објектима од значаја и са већим прометом посетилаца, пише портал Јужне вести.

Без икаквог додиривања било чега, само станете испред камере и дисплеја где вам се очита температура, провери да ли носите маску, а онда се у посебном делу, под сензорима, дезинфикују руке.

Тако, у најкраћем, ради уређај компаније Хола.

Коришћењем Хола уређаја за контролу температуре са опцијом препознавања лица, ни једној установи, компанији или здравственом центру више неће бити потребна особа која би то ручно радила и самим тим се излагала ризику. Када корисници заврше мерење температуре на Хола уређају, записи се аутоматски могу сачувати у систем због каснијих евиденција. У самом пулту интегрисан је бесконтактни уређај за дезинфекцију руку са распршивачем на бази алкохола од 70% или неких других дезинфекционих средстава – кажу у компанији.

Реч је о младој стартап компанији која је овај пројекат, како кажу, реализовала уз помоћ Фонда за иновациону делатност и Министарства, просвете науке и технолошког развоја кроз јавни позив за сузбијање ефеката пандемије COVID-19.

За само неколико недеља реализован је комплетан пројекат. У тиму за развој укључени су машински, електро инжењери као и девелопери, дизајнери и монтажери. Активним даноноћним радом успели смо да добијемо добре резултате. Неки склопови су реализовани у интерним условима и надамо се да ћемо одређене компоненте успети да производимо у фирми и тиме себи олакшамо све евентуалне проблеме око увоза – кажу у компанији.

За овај производ заинтересованих има и у иностранству, а позиви им, како кажу, стижу из Канаде, САД, Уједињених Арапских Емирата, Норвешке, Аустрије, Грчке, Хрватске и многих других земаља, што је, закључују, знак да су направили користан производ који ће дефинитивно помоћи у превенцији против ширења вируса.

У Холи кажу да раде на сличном уређају који би требало да буде намењен теретанама, фитнес центрима, мањим клиникама и ординацијама или објектима са мањим прометом посетилаца.

А. С.

Оставите Коментар