Више од 500 грађана Ниша добровољно је дало крв јуче и данас како би помогли повређенима у судару аутобуса и воза код Доњег Међурова.

Чекаонице у нишком Заводу за трансфузију и даље су препуне људи који стрпљиво чекају у реду да би дали крв, тако да ће број добровољних давалаца до краја дана бити повећан за још педестак.

Лекар Завода за трансфузију крви Зоран Анђелковић рекао је агенцији Бета да су се јуче, одмах након објављивања апела те установе да се залихе крви убрзано смањују, чекаонице испуниле људима који су желели да помогу.

– Међу даваоцима је људи свих генерација. Пуно је младих који су сада први пут дошли да дају крв, што нас је посебно обрадовало – рекао је Анђеловић.

Он је казао да је Завод за трансфузију јуче четвороструко увећао број својих екипа, а данас троструко, како би све протекло са што мање чекања и задржавања.

Анђелковић је казао да је радно време Завода продужено за два сата, са 14 на 16 часова, како би сви они који су дошли да дају крв могли то и да учине.

– Залихе крви су сада стабилне и можемо да одговоримо сваком захтеву Клиничког центра Ниш и свих других болница које снабдевамо. Крв коју прикупимо свакако ће бити потребна јер иду празници – рекао је Анђелковић.

У Заводу за трансфузију казали су да су током јучерашњег и данашњег дана имали на десетине телефонских позива људи из околних градова који такође желе да помогну и интересују се да ли то могу да ураде у местима у којима живе.

У удесу на пружном прелазу код Доњег Међурова погинула су два детета и три одрасле особе, тешко је повређено 13, а лакше девет особа.