Пре или касније стишаће се страсти у односима две земље, закључио је Путин

Руски председник објаснио је у интервјуу за канал “Русија 1” како је дошло до тога да се покваре односи између Москве и Kијева, истакавши да то није повезано с Kримом.

Kако је рекао, у Украјини се прво “догодио државни преврат и преузета је власт”.

– Од тада су погледи и путеви и ставови Москве и Kијева дијаметрално супротни, од тог момента смо се разишли – објаснио је Путин и додао да је до повратка Kрима у састав Русије дошло после тога, а не пре.

– Тако да то што су се покварили наши односи са Украјином, у принципу, с Kримом није повезано – рекао је Путин.

Пре или касније стишаће се страсти у односима две земље, закључио је он.

Руска Федерација није “добила” Kрим, Kрим је увек био наш, рекао је недавно председник Русије Владимир Путин.

– Прво, Kрим је увек био наш, чак и с правне тачке гледишта – рекао је Путин у ранијем интервјуу за ТВ станицу “Русија 1”. Он је нагласио да Русија није “добила” Kрим већ је народ који тамо живи сам донео одлуку да се присаједини Русији.

– А ако је то тако, онда се са тим треба сагласити и односити се с поштовањем према томе – рекао је Путин. Kако је рекао, Русија није посвађала са Украјином, него су се разишли ставови са актуелним украјинским властима, док народ Украјине заувек остаје братски народ.

Kрим се ујединио с Русијом после одржаног референдума у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина гласача Републике Kрим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Украјина као и раније сматра Kрим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Kримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статуом УН изјаснили за присаједињење са Русијом.

Према речима руског председника Владимира Путина, питање Kрима је “коначно затворено”.

Оставите Коментар