Предлог двојице француских лекара изречен током гостовања на телевизији, да би истраживање о вакцинама против вируса корона требало спроводити у Африци, изазвале су негодовање познатих личности, а поготово фудбалера са тог континента.
Двојица лекара, Жан Пол Мира, начелник интензивне неге у једној париској болници и Kамиј Лохт, директор француског националног института за здравље, оптужени су на друштвеним мрежама за расизам.

Гостујући на једној француској телевизији, говорећи о испитивањима утицаја бе-се-же вакцина на вирус корона, која се спроводе у Европи и Аустралији, Мира је рекао „зашто не бисмо ово истраживање спровели у Африци где нема маски, лекова, интензивне неге, као што смо раније радили истраживања АИДС-а међу проституткама јер смо знали да су веома изложене и не штите се“.

Са овим речима сложио се и Лохт и додао да се размишља о сличној студији у Африци.

Овакве речи наишле су на бурно негодовање на друштвеним мрежама, а у првим редовима били су фудбалери афричког порекла.

Тако је Дидије Дрогба, бивши фудбалер Челзија, написао „Африка није лабораторија за тестирање“.

Сенегалски фудбалер који игра у Истанбулу Демба Ба написао је „добродошли на Запад, где белци мисле да су толико супериорни да расизам постане потпуно баналан. Време је да се побунимо“.

Бивши фудбалер Семјуел Ето, уз псовке, написао је „Не можете да се играте са Африком“.

Фудбалер Челзија пореклом из Сијера Леонеа Антонио Ридигер навео је било ми је потребно неко време да пронађем речи за ове људе. Два француска лекара су на ТВ предложила да се експримент с вакцином Kовид-19 изврши у Африци… Kао да су Африканци животиње? Срамотно! Ово је расизам на највећем могућем нивоу“.

Kритикама су се придружили и поједини француски политичари са левице и невладине организације које се баве људским правима, док је удружење адвоката Марока најавило тужбу против лекара.

Са друге стране, француски национални институт за здравље навео је да се ради о изјави истргнутој из контекста те да су лекари заправо хтели да кажу да Африка не сме бити искључена из истраживања и помоћи у борби са вирусом корона.

Жан Пол Мира извинио се јавности ако су га погрешно разумели, додајући да је „Африка више изложена вирусу него Европа јер немају довољно заштитне опреме“, те да би било интересантно да поред Европе и Аустралије, слично истраживање буде спроведено и у некој афричкој земљи.

Оставите Коментар