Ђавоља варош на Радан планини у близини Куршумлије. Чине је 202 камене фигуре. Смештене су у две јаруге (Ђавоља јаруга и Паклена јаруга), које су подељене вододелницом, чији се завршни делови спајају у ерозивну челенку. На том локалитету је у средњем веку било мноштво рудника гвожђа, о чему сведоче и два окна у непосредној близини Ђавоље вароши. Одатле се руда слала ковачима широм Немањићке Србије за израду оружја и оклопа.

Ђавоља варош је била најбоље пласирани европски кандидат у својој категорији, као један од 77 кандидата за седам светских чуда природе.

У народу су током протеклих векова испредене бројне легенде о настанку овог јединственог феномена. По најпознатијем народном предању реч је о скамењеним сватовима, где су људи по ђавољем налогу у прелести (захваљујући коме су фигуре добиле име), решили да по сваку цену венчају рођеног брата и сестру. Има и верзија да су хтели да праве свадбу у току поста итд. Да се то не би догодило, умешала се сила Господња која их је све окаменила и оставила да сведоче да ниједан грех неће проћи без казне.

Овај геоморфолошки феномен је јединствен у Србији и врло редак у свету. У Европи има сличних појава у Алпима, као и у САД, од којих је најпознатија „Башта богова“ код Колорадо Спрингса у Колораду. Али куле Ђавоље вароши су знатно веће и постојаније него у другим земљама, па су самим тим најпознатији природни споменик ове врсте у Европи.

До Ђавоље вароши се стиже из општина Куршумлија, Бојник и Лебане, али је најлакши и најлепши начин планинарењем из Лебана. Шта чекате? Ранац на леђа и правац Радан планина. Идеалан летњи излет!

Извор: Историја Срба

--