Председник Србије Александар Вучић присуствује обележавању 25. годишњице хрватске акције „Олуја“ у Сремској Рачи, недалеко од тромеђе Србије, Хрватске и БиХ. У тој акцији протерано је између 220.000 и 250.000 Срба из својих домова у тадашњој Републици Српској Крајини.

Обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ поред председника Србије присуствују и Ана Брнабић, Милорад Додик, Жељка Цвијановић, Никола Селаковић као и патријарх српски Иринеј са својом свитом.

Патријарх Иринеј са свештенством СПЦ служи парастос за све жртве злочиначке акције Олуја.

  • Окупили смо се да обележимо један трагичан догађај који је задесио наш народ. И тај догађај није дошао од неког непознатог народа, већ од народа са којим делимо исти језик и са којим смо годинама делили и добро и зло. Једина кривица нашег народа је што су били етнички Срби. То су платили хиљадама жртава. Ова кривица плаћа се животом од 1941. године до дан данас. Овај догађај доживљавамо као најтрагичнији у историји, а наша браћа Хрвати га славе као највеселији – рекао је патријарх Иринеј.

Поред државног врха Србије и Републике Српске, обележавању у Рачи као представници Срба у Хрватској, присуствоваће деца из колоне која су пре 25 година прешла у тој колони у Србију, а онда су се, након неколико година, у жељи и чежњи за завичајем, вратили и почели да обнављају свој живот и живот свог народа у Хрватској и сада тамо живе.

  • Песма Бранка Ћопића била је песма за нацистичке злочине, а после 1995. године односи се на усташка недела. Сви страдали су нас заветовали да не дозволимо да се злочин понови било којем српском детету. Наша освета је мир, слобода, што и данас постојимо и што српски народ има своју слободу у РС и у једној и јединој држави Србији. Наша освета је и што постоје Срби, јер да се остварио план оних који су нас прогонили, Срби више не би постојали. Олуја је за сваког од нас део плана који је спроводила НДХ. Хрвати данас славе „домовинску захвалност“. За шта им је та захвалност?! Зато што су спалили 20.000 кућа?! Убили 1.500 жена и деце?! Протерали 250.000 људи?! Нико до сада није успео да понизи Србе јер нас нису поразили. То им је била жеља, да нас поразе и да нестанемо – рекао је Додик.

Председник Србије Александар Вучић да је поносан што у Хрватској „нису успели да забране да носимо српско име и презиме“.

  • Морамо да откријемо све ужасе које су Срби искусили, а само мала Србија је била прихватљива многих западним силама, али многима око нас. Морамо да им покажемо да у тим плановима нису успели – рекао је председник.
  • Уједињени можемо све, раздвојени ништа, и били бисмо слаби као и те 1995. Поносан сам јер српска суза поново има родитеља, што нам нису забранили наше презиме, што имамо своју државу. Више агресије на називамо кампањама… Зато сам захвалан и Додику, али и свим Србима који су разумели да морамо да поштујемо сами себе – рекао је он.
  • Само мала Србија је била прихватљива многих западним силама, али многима око нас. Морамо да им покажемо да у тим плановима нису успели – рекао је председник.

Вучић је нагласио да се у свету направио зид ћутања о Јасеновцу.

  • И ми сви гледамо и не верујемо шта гледамо и шта слушамо. Срби који су убијани само јер су Србији. Да у Дубици нисмо имали младића за војску ни 10 година после Другог светског рата- нагласио је Вучић и додао да су Срби успели да подигну главу и кажу да Србија живи.
  • Што се тиче оних који ћуте о најтежим злочинима. Наше је да им кажемо да ми помирење желимо, мир да, али понижење никада. Нисмо вас терали никада да признате геноцид, који је очигледан, само кажите „да знамо да је у Јасеновцу страдао цео један народ јер су носили српско име и презиме – додао је председник.

Он се осврнуо и на најаве да ће српски представници учествовати у прослави Олује у Хрватској, додавши да нећемо славити убијање Срба.

  • Ал немојте да нас терате да славимо заједно са вама убијање Срба и причамо како су то велики кораци. Хоћете да славимо да бисмо добили аплаузе у Европи… нећемо да славимо убијање Срба. Не пристајемо на понижење! Помирење да, понижење никада – рекао је председник.

Од 4. до 7. августа 1995. године хрватске снаге етнички су од српског становништва очистиле територију Баније, Лике, Кордуна и Северне Далмације, односно тадашњу Републику Српску Крајину.

Убијено је више хиљада цивила а протерано око 250.000 људи, углавном у Србију и Републику Српску.

Вучић и Додик открили спомен плочу на мосту и положили венце

Председник Србије Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик открили су вечерас спомен плочу на мосту на Рачи, у знак сећања на све страдале и прогнане Србе у „Олуји“, који су тим мостом прешли у Србију.

Вучић и Додик су затим положили венце на спомен плочу, након што је патријарх Иринеј служио помен страдалима.

Мост на Рачи је неми сведок страдања и патње Срба 1995. године, који су избегли из Крајине, у нападу хрватске војске и полиције у акцији „Олуја“.

Преко тог моста, који спаја Семберију са Србијом, спасавајући своје животе и животе своје деце од злочина и сигурне смрти, као жртве етничког чисћења, на стотине хиљада Срба прешло је тим мостом и дошло у Србију, у којој су нашли уточиште и наду.

На спомен плочи налази се ова порука, како би била урезана у свест свих будућих нараштаја.

Оставите Коментар