Навршило се 20 година од како је Драган Гаговић, српски борац и јунак, ратни начелник фочанске полиције, брутално убијен од руке француских војника СФОР, на путу између Устипраче и Чајнича, и то док су у аутомобилу са њим била малолетна деца. Убијен је 9.јануара 1999.године, на рођендан и крсну славу његове отаџбине, Републике Српске.

Наиме, јединице СФОР учиниле су тада препад и убиле Драгана Гаговића на овом путу када се он, са још петоро деце, старости од 11 до 13 година, које је возио у свом аутомобилу марке „Голф“, враћао са курса за каратисте који је одржан на планини Тари у Србији. Деца су правим чудом остала жива и неповређена!

Према званичним наводима представника СФОР, Драган Гаговић је убијен од стране франсцуских војника СФОР, наводно „у самоодбрани“. Међутим, изјаве петоро деце која су се налазила у колима заједно са њим указју да је он буквално ликвидиран, тако што му је пуцано с леђа.

Овај напад на Гаговића је извршен уз помоћ неколико десетина војника, моторних возила и камиона, као и уз помоћ хеликоптера. Након убиства Гаговића, извршено је и хапшење петоро деце, која су се са њим налазила у колима, и која су након више сати проведених „у притвору“ враћена својим родитељима.

Ова деца су по сопственој и то истоветној изјави, непосредно по хапшењу била приморана да седе на снегу, у току транспорта су морала да сагну главе како не би видела где их одводе, а у бази СФОР-а су детаљно испитивана. У бази СФОР-а су ова деца и прегледана од стране лекара, који је утврдио да деца нису задобила телесне повреде, али им је исти лекар наговестио да ће имати тешке психичке последице.

Војислав Бодирога, Гаговићев пријатељ и колега испричао је за „Време“ како је текао кобни дан, у ком је Гаговић брутално, и без разлога ликвидиран!

– С Таре смо нас тројица тренера с десеторо деце кренули 9. јануара изјутра. У Драгановом голфу, осим њега, биле су још четири девојчице и један дечак, сви између 11 и 13 година. Ми смо ишли иза њих пошто се, упркос договору, нисмо нашли у Вишеграду. Код Устипраче, на мосту који води према Чајничу, наишли смо на барикаду: препречен камион СФОР-а и двојицу војника без икаквих ознака. Они су нам рекли да је пут затворен због мина, а на питање где је наша полиција, одговорили су да она о томе није обавештена. Пустили су нас негде око један и петнаест. Недалеко одатле, на једном превоју, видели смо Драганов голф преврнут на кров. Стали смо и видели крв и делове мозга на крову изрешетаног аутомобила, дечји шал и сувенире понете са Таре. Драгана и деце није било. Деца су стигла у Србиње тек око 6 сати, у међувремену су их држали, испитивали и ваљда их убеђивали да нису видела то што су видела већ да су сањала – казао је он.

Драган Гаговић по професији је био дефектолог, до 1990. године радио је као васпитач у КП дому у Фочи, а онда је постављен за командира станице милиције.

Године 1992. постао је начелник СУП-а, а од 1993. до 1995. командовао је специјалном јединицом МУП-а РС.

Напустивши полицију почео је да се бави приватним бизнисом основавши шпедитерску фирму „Ипон“. Био је тренер у КК „Сутјеска“, који је проглашен за најбољи спортски клуб у Србињу за прошлу годину.

Иза њега је остала супруга у другом стању и ћерка Исидора из првог брака. СФОР је вратио његово тело тек у понедељак навече, вероватно чекајући да се смире страсти. Сахрањен је 13. јануара, а у Србињу је званично проглашен дан жалости. Отказане су све прославе српске Нове године.

Хашки трибунал је против Гаговића подигао оптужницу 1996. године, теретећи га по командној одговорности, али је и међу Бошњацима, који су га ценили као часног полицајца, било спремних да сведоче у његову одбрану.

И данас се у Републици Српској овом хероју одаје признање и вечна слава.