ПРЕДСЕДНИКА хуманитарне организације „Српска солидарност“, београдског таксисту Бранка Антића (52), памтимо по многим добрим делима, али последње две године овај добротвор се бори са опаком болешћу и тешком материјалном ситуацијом.

Тешка, подмукла болест са којом се суочио не дозвољава му да ради посао који воли и да зарађује, па је сада њему потребна помоћ и хуманост других. Наиме, у јесен 2021. године Антићу је позлило док је био у Великој Хочи, где је однео хуманитарну помоћ. Одмах је смештен у болницу, а потом пребачен у Београд. Тада су се црне слутње обистиниле и остао је без бубрега.

– Све је некако функционисало до прошле године, када су ми на редовној контроли откривене метастазе на плућима. Операција није била могућа, па сам кренуо с најновијом хемотерапијом, 12 циклуса сам примио. Али, терапија има нуспојаве. Често имам вртоглавице, мучнине, повраћање, понекад не могу на ноге, па по неколико дана морам да користим штаке да бих направио барем неколико корака – каже нам Бранко, носилац Сребрне плакете „Најплеменитији подвиг године“ коју су му „Вечерње новости“ доделиле за човештво исказано у јеку пандемије коронавируса, када је бесплатно превозио лекаре до болница у којима су се борили против ове пошасти.

Само добар гест његовог друга, који га је пријавио у својој фирми омогућава му да има здравствено осигурање, да може да се лечи у Србији. Добра вест у овој муци је да су резултати ПЕТ скенера показали да се метастазе нису прошириле.

– Опет сам на Митровдан, моју крсну славу урадио анализе и чекам резултате – каже Бранко. – Више сам на боловању него што радим. Летос, сам стекао услове за инвалидску пензију, али то примање би било око 25.000 динара, а ако одем у инвалидску, по закону не могу никад више да радим. Све се надам да ће и ова пошаст проћи, па да ћу моћи да будем онај стари.

Овај човек великог срца добио је и неколико одликовања Србије и Града Београда за доброчинства која је урадио. Председник Александар Вучић га је 2020. одликовао Сребрном медаљом за заслуге, носилац је и специјалне плакете „Доброчинитељ“ Владе Србије као и Награде за херојско дело „Деспот Стефан Лазаревић“, коју му је доделио Град Београд.

Помоћ

ОНИ који желе да помогну Бранку Антићу новац могу да уплате на жиро-рачун 340-32343819-95. Уколико, пак, постоји неки други начин да му помогну, могу му се јавити на број телефона 0606616191.

Хуманист на делу

БРАНКОВА хуманитарна организација до сада је нашем народу на КиМ помогла са више од милион евра. Он је много пута посетио јужну српску покрајину и саживео са нашим народом који тамо живи.

– Направили смо стоматолошку ординацију у Великој Хочи, помагали свуда људима, на много начина. Само за Институт за трансфузију крви Србије обезбедио сам више од 1.000 јединица крви, а сам сам 54 пута добровољно дао крв, док сам могао. Одавно већ не могу, кренуло је од рака бубрега, а дошло до метастаза на плућима – казао је Бранко за „Новости“.

Оставите Коментар