Ауто-пут који засад спаја Београд и крај у којем је покренут Други српски устанак носиће име Милоша Великог.

Коридор 11, односно пут који ће повезивати српску престоницу са Јадраном, пролази кроз Таково, град у ком је 1815. године Милош Обреновић покренуо Други српски устанак (1815–1817.).

Након тог устанка, који је подигнут против турске власти, основана је аутономна Кнежевина Србија, на чијем челу је био управо кнез Милош.

Иначе, наредних 10 дана биће затворена деоница тог ауто-пута од Љига до Прељине, дуга 40 километара, како би се спојила с новоизграђеном деоницом до Обреновца.

Mинистарка саобраћаја Зорана Михајловић је за 18. август најавила отварање Коридора 11 у дужини од 103 километра. За сат времена моћи ће да се стигне од Београда до Прељине.

Према пројекту се на 63 километра новоизграђене деонице налазе 43 мостовске конструкције, шест надвожњака и четири вијадукта, тунел „Бранчићи“, потпорни зидови, зидови за заштиту од буке, одморишта.

Ауто-пут Београд – Јужни Јадран представља везу између Србије и Црне Горе, односно Београда и Јужног Јадрана, а у ширем контексту повезаће Румунију, Србију, Црну Гору и Италију.

Иначе, привремено затварање деонице од Љига до Прељине значиће појачан саобраћај на Ибарској магистрали, како због викенда, тако и због Сабора трубача у Гучи.

Као и увек у време Драгачевског сабора трубача полицијских патрола има на свим прилазним путевима, а пресретачи ће контролисати брзину и непрописно претицање.

Оставите Коментар