Kадар ПУПС-а, партије којој припада директорка Мира Петровић, налази се у врху ЈП „Пошта Србије“ и на име тога зарађује плате од којих би се просечном Србину завртело у глави. Kабинет Мире Петровић има чак 20 људи.

Kабинет директорке Мире Петровић, која је низом погрешних одлука угрозила пословање „Поште“, веома је скуп, а постао је право уточиште за кадар ПУПС-а. Запослени у „Пошти“ кажу да не само што директорка држи кадар своје странке на важним и добро плаћеним функцијама да би јој „чувао леђа“ већ растерује стручњаке из предузећа.

Kабинет директорке нас месечно кошта милионе само кад су плате у питању. Њена нето плата износи чак 197.771 динар месечно. Добро зарађује и њена шефица кабинета, посланица ПУПС-а и председница Одбора за привреду Снежана Петровић. Она месечно у „Пошти“ инкасира 170.000 динара, док према подацима Агенције за борбу против корупције, у Скупштини Србије прима месечно 27.320 динара.

Међу добро плаћенима су и директоркини специјални саветници, чији број је непознат, али им је просечна плата на тој функцији 168.740 динара. Тако је међу специјалним саветницима и Владан Ђукић, члан Извршног одбора ПУПС, који је у пензији још од 2004. Он је, иначе, пензионисани пилот, па је нејасно о чему саветује директорку. Према регистру Агенције за борбу против корупције, његова саветничка плата износи око 150.000 динара, а уз то прима и пензију од 75.000 динара и накнаду као одборник у Скупштини града Београда од око 17.960 динара.

– Од како је Мира Петровић на челу „Поште“, предузеће је за годину дана напустило најмање петоро стручњака који су били на челним позицијама, а иначе су наши дугогодишњи радници. Један број дугогодишњих радника и стручњака склонила је у страну, распоредивши их на таква радна места где су практично неупотребљиви, само да јој „не сметају“. „Поштом“ управља ослонивши се практично на кадрове ПУПС-а, који су ту последњих четири-пет година без неког великог знања и искуства. Ми смо једино јавно предузеће које нема извршне директоре, иако је директорка била у обавези по статуту још у фебруару да их именује. То је учињено да би могла сама да спроводи одлуке са својом групицом из ПУПС-а – каже председник Самосталног синдиката поштанских радника Србије (ССПР) Зоран Павловић.

У ССПР кажу да Ђукићева није једини руководилац пензионер из ПУПС-а: на месту директора пратеће функције безбедности и заштите је Вељко Субашић, полицијски официр у пензији, који има плату већу од 130.000 динара с обзиром на функцију. Он се, иначе, прославио као идејни творац шпијунирања штрајкача у „Пошти“ преко камера.

Са директорком Миром Петровић покушали смо да ступимо у контакт, али нас је секретарица обавестила да је спречена да се јави јер јој почиње састанак. Послали смо и питања у вези с овом темом, али нам до закључења броја није одговорено.

Протест и апел премијерки
ССПР и Синдикат „Солидарност“ послали су писмо премијерки Ани Брнабић у којем траже хитан састанак поводом дешавања у „Пошти“. Најавили су и протестну шетњу подршке суспендованим радницима из Новог Сада за 5. децембар у том граду.

Директор може да дуплира плату
У ССПР кажу да су шокирани открићем документа из 2016. које показује да ионако високе плате руководилаца могу бити увећане 100 одсто решењем директора. „То решење у марту 2016. потписао је тадашњи директор Милан Kркобабић. Њиме је одобрено увећање од 100 одсто зараде за јануар, фебруар и март 2016. једном броју руководилаца, радника и синдикалаца због додатног залагања у раду комисије која је бирала оперативне руководиоце и управнике пошта. Мислио сам да директор може максимално 50 одсто да увећа зараде. То месечно увећање кад добије неко ко има високу плату практично је годишња плата једног радника ‘Поште’. Kо зна колико таквих решења има, пословодство одбија да нам достави информације, па смо се жалили и поверенику за информације“, каже Павловић.