Пријава мајки за једнократну помоћ државе од по 10.000 динара за свако дете до 16 година почела је ноћас у поноћ, а одвија се електронски на порталу Управе за трезор, на адреси идп.трезор.гов.рс.

Пријава је веома једноставна, а подносилац пријаве, односно мајка, уноси број личне карте и свој матични број, као и назив банке у којој жели да јој буде уплаћен новац. Kако би пријава била што једноставнија, мајке не морају да уносе матичне бројеве деце, да не би случајно дошло до грешке приликом уноса података. Систем, на основу матичног броја мајке, аутоматски вуче матичне бројеве деце, из надлежних регистара.

Пријава ће бити могућа до 20. септембра 2023. године, а убрзо по завршетку пријаве ће бити реализована и исплата са којом ће се почети од 25. септембра.

Од пријављивања су изузети хранитељи детета за које се исплаћује новчана помоћ и примаоци новчане социјалне помоћи, што значи да ће њима новчана помоћ бити уплаћена аутоматски, без подношења пријаве.

Ова помоћ може се добити за свако дете које је држављанин Републике Србије, а које је рођено 21. новембра 2006. године или након тог датума. То значи да су обухваћена и деца која сада имају 16 година, а која прошле године нису испуњавала услове за помоћ младима од 16 до 29 година, јер су имала мање од 16 година. Настављамо да подржавамо наше грађане, објавио је министар финансија Синиша Мали на свом Инстаграм профилу.

Пријављенима ће новац бити исплаћен до 25. септембра, а најкасније до 1. октобра.

Право на уплату новчане помоћи од 10.000 динара има мајка детета, а изузетно отац, старатељ или хранитељ под условима прописаним одговарајућим законским решењем, које је ступило на снагу 1. августа.

Самохрани очеви, осим поменутих података, приликом пријаве ће морати да поднесу и дигитализовану копију правоснажне судске одлуке на основу које се види да сами обављају родитељско право.

А уколико имате проблем и то можете да пријавите

Хранитељима детета за које се исплаћује новчана помоћ, као и примаоци новчане социјалне помоћи су изузети од пријављивања и њима ће новчана помоћ бити уплаћена аутоматски, без подношења пријаве.

Очекује се да ће ову помоћ државе добити око 1.000.190 деце. Kако је раније најављено, за ову сврху ће бити издвојено око 12 милијарди динара из буџета.

Оставите Коментар