Иран и Северна Кореја представљају све већи изазов Сједињеним Државама у свемиру, јер су обе земље развиле ометачке способности, саопштила је Обавештајна агенција за одбрану САД у новом извештају.

– Иран и Северна Кореја представљају изазов због могућности војног коришћења свемира, јер су обе земље показале способност за ометање. Иран и Северна Кореја имају услове за свемирско лансирање, што може послужити као средство за тестирање технологија балистичких ракета – наводи се у извештају.

У извештају се такође наводи да су Русија и Кина дали приоритет потреби да се супротставе САД у свемиру и успели су да смање америчку војну ефикасност у овом домену.

– Кинеске и руске војне доктрине указују на то да они сматрају да је простор важан за модерно ратовање и да војно-свемирске способности виде као средство за смањење америчке војне ефикасности – наводи се у извештају.

– Пекинг и Москва ће наставити да посматрају свемир као пут до победе у будућим ратовима. Они развијају системе који представљају претњу слободи деловања у свемиру. Оба ће наставити своје напоре да побољшају своје свемирске и војно-космичке способности, и боље их интегришу у своје војске.

--