Српске хаубице „нора Б-52“ и оклопна возила „милош“ биће 1. октобра представљени на великој војној паради у Никозији. У току обука кипарских војника за руковање овом опремом.

Република Кипар ће 1. октобра, поводом свог дана независности, организовати у Никозији велику војну параду, на којој ће први пут у једној земљи чланици ЕУ бити представљене српске самоходне хаубице „нора Б-52“ и специјална оклопна возила „милош“!

Ова острвска земља једина је западна држава која је купила оружје и војну опрему произведене у Србији.

Бисер наменске индустрије

Прва батерија од шест самоходних хаубица „нора Б-52“ већ је испоручена Кипру, а у току је обука кипарских војника за управљање овим артиљеријским оружјем. Иначе, уговор између компаније „Југоимпорт СДПР“, која производи „нору“ и „милоша“, и оружаних снага Кипра предвиђа извоз укупно четири батерије, односно 24 „норе“ и осам лаких оклопних возила „милош“, која служе за артиљеријско извиђање, осматрање и командовање.

Коментаришући ова сазнања, војно-политички коментатор и новоименовани амбасадор Србије у Руској Федерацији Мирослав Лазански каже да „нора“ спада међу пет најбољих самоходних хаубица у свету и да је бисер наше наменске индустрије.

– То је најсложенији и најкомпликованији борбени систем који је икада произведен у Србији. Због тога је јако значајно што је једна држава чланица ЕУ купила од нас ово оружје и тиме можда утрла пут неким другим земљама да такође купе „нору“ – каже Лазански, подвлачећи да је посао са Кипром вредан више од 40 милиона евра.

– Војна индустрија Србије је привредна грана у којој се најбрже окреће новац, односно уложено се најбрже враћа. Србија је до сада извезла „норе“ у Мјанмар, Бангладеш, Кенију, а сада и на Кипар, и надам се да ће овај уговор отворити врата новим тржиштима – закључује Лазански.

Повратак у великом стилу

С њим је сагласан и војни аналитичар Владе Радуловић, који сматра да се продајом једног сложеног борбеног система какав је „нора“ земљи чланици ЕУ Србија у великом стилу враћа на западно тржиште.

 • Србија је и до сада извозила муницију за стрељачко наоружање у земље НАТО, а сада први пут и један сложени борбени систем какав је „нора“. Извозом овог артиљеријског оружја на Кипар отворена су врата за нова тржишта. Преговори са Кипром су трајали дуго, због процедуралних препрека јер је ова држава чланица ЕУ, али на крају је све, срећом, завршено како треба – напомиње Радуловић.

Чињенице – Лако оклопно возило „милош“

 • максимална брзина на путу 110 км/х
 • посаду чини 8 чланова
 • има бацаче граната
 • наоружан митраљезом 12,77 мм
 • термовизијски и радарски систем за осматрање
 • камере за ноћно осматрање и вожњу

Чињенице – Самоходна хаубица „нора – Б52“

 • калибар топа 155 милиметара
 • домет 41 километар
 • испаљује четири гранате у минути
 • посаду чини пет чланова
 • максимална брзина од 80 до 100 км/х
 • поседује способност савладавања водених препрека

СДПР: Продор на западно тржиште

У „Југоимпорту СДПР“ кажу да извоз „норе“ на Кипар представља озбиљан пројекат и продор српског наоружања на западно тржиште.

– Кипар је и раније био наш партнер још док је постојала стара Југославија. Обнављање сарадње и извоз једног озбиљног и сложеног система какав је „нора“ од изузетног је значаја за нашу земљу. Продаја „нора“ држави која је чланица ЕУ ставља нас у ред озбиљних произвођача наоружања. Осим „нора“, на Кипар смо извезли и вишенаменско тактичко оклопно возило „милош“, које карактерише висока проходност и покретљивост, висока балистичка и противминска заштита и могућност превоза до осам чланова посаде. У зависности од интегрисања разне врсте опреме и наоружања, ово возило може да има и разне намене – објашњавају у „Југоимпорту СДПР“.

Оставите Коментар