Послао сам писмо норвешком амбасадору у Приштини јер су косовске власти забраниле нашој хуманитарној организацији улазак на Космет, односно обилазак православних светиња на Косову и Метохији.

То сам учинио из револта, јер Норвешка има посебну одговорност да помогне, поготово што је супруга косовског премијера Аљбина Куртија Норвежанка која је завршила политичке науке у Норвешкој и коју ова држава финансира у њеном раду на Норвешком институту за међунаордне послове у Ослу, где ради истраживања против екстремизма. Управо зато Норвешка има посебну одговорност да брани Косово од екстремиста и поступака Аљбина Куртија којег српске власти сматрају екстремистом.

Овим речима за Новости објашњава Кристијан Каш, Норвежанин, некадашњи официр КФОР-а на Косову, сада портпарол Хуманитарне организације „Стуб краља Стефана“ из Новог сада због чега је разочаран забраном уласка члановима ове ХО на Космет, а поготово због нереаговања амбасаде Норвешке.

Индиректно дозволили косовским властима да забране српским ходочасницима и хуманитарцима улазак на КиМ

  • Норвешки сам патриота, али сам разочаран нереакцијом представника моје земље на Косову. Они су на индиректан начин дозволили косовским властима да забране српским ходочасницима и хуманитарцима улазак на Косово и Метохију – додаје Норвежанин.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Каш више од петнаест година борави у главном граду Србије.

  • Ја сам некадашњи Нато агресор који годинама живи у Београду, јер сам схватио да су Срби на Косову и Метохији жртве, а не агресори како се то тада у јавности говорило – додаје Каш.

Он напомиње да је на Космету у саставу КФОР-а био седам месеци, од 11. јануара 2000. године, али да је на промену мишљења у односу на званичну политику мисије коју је заступао утицао догађај 16. фебруара 2001. године када је миниран аутобус Ниш-експреса у Ливадицама код Подујева. Тада је, како подсећа, настрадао двогодишњи Данило Цокић са мајком која је била у поодмаклој трудноћи и оцем. Страдало је још деветоро Срба, док је њих 43 теже повређено.

Албин Курти је из неког разлога, који нам није јасан, забранио приступ нашој организацији на Косово и Метохију

  • Овог викенда планирао сам да путујем на Косово и Метохију са пријатељима из Хуманитарне организације „Стуб краља Стефана“, чији сам портпарол, али су нам приштинске власти забраниле улазак. Албин Курти је из неког разлога, који нам није јасан, забранио приступ нашој организацији на Косово и Метохију, која је српска територија. Срећом, уз нас је српска влада и срећни смо што нам је Канцеларија за Косово и Метохију пружила пуну подршку – закључује Кристијан Каш, који је већ доживео непријатности од косовских власти због свог познатог става о Србима. -Нисам ја важан, то је био догађај пре 11 година и ја бих био радостан да имам коректан однос са Абанцима, али ми је јако жао Срба у енклава који живе веома тешко-закључује Каш.

Д. Зечевић

Оставите Коментар