Дана 1. маја, амерички и британски ратни бродови одлучили су да изведу неочекивану подморничку вежбу у Баренцовом мору, изнад Арктичког круга.

Четири брода из две нације, америчка подморница и америчка П8-А радили су заједно, у Норвешком мору, на обуци у арктичким условима.

Вежби су присуствовали разарачи Егис класе Арлеиг Бурке УСС Доналд Кук и УСС Портер, те брод за брзу подршку УСНС Супли, придружио се и ХМС Кент Краљевске морнарице.

Поред тога, обуку су подржали америчка подморница, као и вишенаменска поморска патролно-извиђачка летелица П8-А Посејдон из Патролне ескадриле 4.

Ова вежба појачава комбиновану обуку коју су државе прошле прошлог месеца док су учествовале у Великој Британији на Командном подморничком курсу (СМЦЦ).

„Већ више од 70 година, 6. флота је управљала снагама широм региона подржавајући поморску сигурност и стабилност. Наше регионалне алијансе и даље су снажне због наших редовних операција и вежби са партнерским морнарицама, и поздрављамо ову прилику да сарађујемо на мору, истовремено побољшавајући наше разумевање арктичких операција,“ рекла је потпредседница администрације Лиса Франчети, командант америчке 6. флоте.

САД назива вежбу „мултинационалном“, јер је учествовало 1.200 морнара из САД и Велике Британије.

„Радимо са нашим партнерима на побољшању наших комбинованих способности током извођења поморских безбедносних операција и обуке у арктичком региону,“ рекла је Франчети. „Наши бродови морају бити спремни да раде у свим мисијама, чак и у најсуровијим окружењима. Ово је посебно критично на Арктику, где условно временско окружење захтева сталну будност и праксу.“

Два америчка разарача, са седиштем у Рота, Шпанији, подржавају НАТО интегрисану архитектуру противракетне одбране. Ови бродови напредних поморских снага имају флексибилност да делују по водама Европе и Африке, од рта Добре наде до Арктичког круга, демонстрирајући своје овладавање морским доменом.

„Један од најбољих атрибута наше површинске силе је то што можемо да се агрегирамо по својој вољи, неприметно прелазећи са независних бродова на координисане операције,“ рекао је капетан Јосип А. Гаглиано, командант Радне групе 65, командант ескадриле разарача 60. „Наша интероперабилност са нашим савезницима је тако добра да можемо распоредити мултинационалне морнаричке снаге са минималним обавештењем. То је права снага НАТО-а. „

Руско Министарство одбране објавило је у понедељак у подне кратку белешку у којој је наведено да је Северна флота „почела да прати акције НАТО морнаричке ударне групе“.

Поред тога, на изненађење САД-а и Велике Британије, Норвешка је одбила послати било које бродове изнад Арктичког круга на вежбу.

Одсуство Норвешке из акције 6. флоте у Баренцовом мору покушај је да избјегне ескалацију тензија са Русијом, извијестио је Баренц Обсервер.

„Норвешка се уздржала од ових вежби, можда разумевајући опасност по своје билатералне односе са Русијом од претњи руском нуклеарном одвраћању“, цитирао је Расмус Гједсо Бертелсен, професор друштвених наука на Универзитету у Тромсоу – Арктички универзитет у Норвешкој.

Из Осла, министар одбране Франк Баке-Јенсен не види сукоб интереса од стране британске групе америчке морнарице која плови ка северу. За Баренц Обцервер, министар каже да таква сарадња међу државама НАТО-а јача колективну одбрану.

„Норвешка поздравља присуство савезника у нашем суседству. Сједињене Државе доприносе НАТО-овој колективној одбрани кроз веће присуство и обуку у Европи. У току су поморске активности ксо знак ривалства великих сила “, рекао је Баке-Јенсен.

„Желимо да норвешке снаге учествују у овој врсти активности када се оне одвијају изван Норвешке“, каже министар одбране, али додаје „овај пут то није било приоритетно“.

Оставите Коментар