Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је рестаурирани „Бетонски брод”, будућу туристичку атракцију главног града, наводи се у саопштењу Беоинфа.

род има велику историјску вредност јер је један од само два „преживела” бетонска брода у Европи, при чему се један налази у немачком поморском музеју „Рошток”, а други у главном граду Србије. Обнову брода урадила је фирма „Skitrack international”, која је прихватила ризик за спасавање од потпуног уништења.

203708285058061a4bd51ee453903639_v4-big

Градоначелник је захвалио Марку Маленићу и Ивану Синадиновићу, младим људима који су нашли начин да од полупотопљеног брода у близини Савске променаде направе пловило којим Београд може да се поноси.

„Ово ће бити место културних дешавања, простор у коме ће свој кутак имати и Туристичка организација Београда. За мене лично, овај брод представља симбол новог Београда, онога што покушавамо да урадимо већ две године, када смо од једног потпуно запуштеног дела града почели да градимо Београд на води и направили једну од најлепших променада у Европи. Тако су ови момци узели полупотопљен брод којег нико није желео, обновили га и данас изгледа тако да заиста можемо бити поносни. То је пример како млади могу својим иницијативама да промене ствари и учине свој град лепшим”, казао је Синиша Мали.

Подсетивши на велику историјску вредност овог брода јер је један од два са бетонским коритом, он је истакао да Београд има још бродова који заслужују посебно место на његовим рекама.

„Пробаћемо да нађемо начин да обновимо још неке од бродова са сличним историјатом и судбином. Има их осам, међу њима су ‘Жупа’, ‘Крајина’ и други, и сви они заслужују да буду рестаурирани и постављени поред Савске променаде, да буду део историје и део будућег Београда”, рекао је градоначелник.

Директор фирме „Skitrack international” Марко Маленић подсетио је да обнова брода траје две године и да је за све то време било подршке Града Београда и његових јавних комуналних предузећа.

„Овај пројекат је прави пример добре сарадње са градом, јер смо имали помоћ без икакве материјалне користи, а без Града Београда то иначе не би било могуће. Ми смо Београђани и желели смо да брод спасемо од пропадања и уништења и то смо успели нашим новчаним средствима, ентузијазмом и вером да можемо у томе да успемо. Овде ће се налазити културни центар, галерија, виртуелни музеј бродарства, туристичке организације Београда и Немачке и ресторан, и представљаће садржај који у граду још није виђен. Желимо да направимо бренд који ће нам свима донети стари – нови дух Београда”, истакао је Маленић.

Према проценама, за месец дана сви радови биће завршени, а организатори најављују да ће први културни програми на „Бетонском броду” бити организовани већ од новембра.

https://www.youtube.com/watch?v=QXmnEPfq_Lo

Прочтитајте још:  НЕУХВАТЉИВА ПОДМОРНИЦА “НЕБОЈША“: Херојски подвиг Срба и кукавичлук Хрвата и Словенаца у Априлском рату! (ФОТО)

ПУТИН НАРЕДИО ПРИМИРЈЕ: Србија шаље хуманитарну помоћ у Алеп! 

ДИКИЋ ПОТВРДИО: Ишао сам на Острог да се помолим због своје болести!

СКРИВЕНИ ДРАГУЉ: Једини војнички манастир у Србији крије чудотворну икону (ФОТО)

Извор: Политика, Београд.рс