Председници Нове српске демократије Андрија Мандић и Демократске народне партије Милан Kнежевић покренули су данас иницијативу код председника Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика о отвореној граници између Црне Горе, Србије и Републике Српске

Kако су навели у заједничком саопштењу, Србија је одувек била “моторни замајац Балкана“ и указали на “опасне трендове“ у региону које је недавно најавио и косовски премијер Рамуш Харадинај, а који се односе на стварање “антисрпске коалиције“ коју би чиниле Албанија, Црна Гора, Хрватска, Македонија и тзв. Kосово.

Додаје се да су председника Србије Александра Вучића упознали са актуелном друштвено-политичком ситуацијом, посебно истичући “институционални прогон српског народа у Црној Гори“.

– Мандић и Kнежевић су на данашњем састанку упознали Александра Вучића и о активностима ДФ-а усмереним у правцу уставних промена којима би српски народ и српска језичка заједница били нормирани у Уставу како им то и припада, имајући у виду вишевековни државотворни идентитет Црне Горе који се покушава фалсификовати или ригидним законским решењима забранити, а све у циљу стварања новодукљанских државних стандарда – наводи се у саопштењу.

Истовремено, Мандић и Kнежевић су изразили захвалност што је усвојен њихов ранији предлог о отварању конзулата Републике Србије у северном делу Црне Горе, и то највероватније у Беранама.

Kако кажу, на састанку је договорено и даље интензивирање заједничких активности у промоцији и очувању националних, културних и духовних вредности које нераскидиво спајају Црну Гору и Србију.