Познате су трасе прве две линије Београдског метроа које ће ићи од Железника до Миријева (прва фаза само до Карабурме), односно од Миријева до Земуна, које би, како стоји на званичном сајту ЈП „Београдски метро и воз“, требало да буду завршене до 2033. године.

Такође, познато је и да ће један део БГ метроа ићи изнад земље, један плитко испод, а један дубоко испод површине. Прва линија дуга 21,3 километара, са 23 станице, имаће 2,3 километара изнад земље и то на месту где ће практично и почети градња, од Макишког поља па све до Макиша, затим 7,7 километара плитко испод и то на две локације, од Макиша до Белих вода и од Карабурме до Миријева, док би дубоко испод површине било укупно 11,3 километара трасе.

Када је друга линија у питању, од Миријева до Земуна, она ће бити дуга 19,2 километара и овде неће бити ниједног дела изнад земље. Плитко испод метро ће ићи на траси од 9,4, а дубоко испод земље на 9,8 километара.

Плитка варијанта примениће се са „оне стране Саве“, односно од „Сава центра“ па до последње станице у Земуну, док ће у старом делу града морати да иде дубоко испод површине.

Подсетимо, према последњим најавама надлежних градња метроа би могла да почне до краја 2020. године, али се озбиљни радови не очекују пре 2021. с обзиром да још није урађена ни Студија изводљивости.

М. Р.

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here