Апеловали су на грађане да сачувају достојанство и мир, јер се једино у миру, како истичу, може разговарати и градити будућност.

Митрополија црногорско приморска осуђује овакво насиље, ма од кога оно долазило. Апеловали су на грађане да сачувају достојанство и мир, јер се једино у миру, како истичу, може разговарати и градити будућност.

  • Након изјава које допиру са највиших државних адреса, јасно да су конфликт, мржња и сукоби последње оружје у њиховој борби против народа. Забрињава нас мржња која долази од појединаца, али у њој препознајемо неодговорно понашање оних који треба данас да буду најодговорнији у Црној Гори. Након изјава које допиру са највиших државних адреса, јасно је да су конфликт, мржња и сукоби последње оружје у њиховој борби против народа.

Ако први човек државе назове две трећине својих грађана лудацима, ако саветник премијеров јавно подржава забрану слободе кретања и мирног окупљања најављеног и одобреног од надлежних институција, ако посланици владајуће већине, по методу Северне Kореје и диктаторских режима, врши притисак на професоре који треба децу да уче ономе што им не припада и за шта нису плаћени, ако огромну већину својих грађана, неретко ти исти посланици зову „негаторима државе“, онда је јасно да одговорност за ове догађаје искључиво лежи у њиховим неодговорним изјавама и поступцима.

Црква јавно осуђује свако насиље, ма од кога оно долазило и молимо се Богу да нам се не десе поново крвне освете које је Свети Петар мукотрпно лечио и да се не повампири братомржња и братоубилаштво започето у Другом сетском рату. Kо распирује ту братомржњу и изазива нереде, тај је негатор и државе и будућности овог народа! А ми, заједно са верним народом, грађани смо одани и верни овој држави. Ми поштујемо како ову савремену Црну Гору, тако и, у исто време, Црну Гору Петровића, Црнојевића, Зету Балшића и Немањића и Диоклију-Дукљу Војислављевића и Светог Јована Владимира.

Јер, без неуважавања таквог наслеђа, ни савремена Црна Гора не може опстати. У том погледу, ове наше литије нису против државе. Напротив. Ове литије су прилика и позив да превазиђемо све негативне разлике и да се саберемо око Бога, светиња Божијих и наших заједничких светитеља. То је једини начин да зацелимо старе ране и деобе, да се у Господу сви братски загрлимо – истиче се у саопштењу, упућујући позив власти да престане са понижавањем сопственог народа и да чује његов глас.

Оставите Коментар