Нова Пошта на углу Немањине и Сарајевске улице планирано је да буде отворена ове године и у простору од 900 метара квадратних биће направљен модерни хаб, који ће бити репрезентативни пример тога како ће све велике поште у Србији изгледати у будућности, изјавио је директор Поште Србије Зоран Ђорђевић. 

„То је један потпуно нови концепт, видећете како ће изгледати. Идеја је да све будуће поште буду отваране по том концепту – да буду најбоље искоришћене и пруже најбољу услугу грађанима“, рекао је Ђорђевић. 

Зграда поште у Савској улици је предата држави, али се ту тренутно и даље налазе шалтери Поште Србије, али и МУП-а, пошто се зграда МУП-а у Савској улици реновира. 

Како је најавио Ђорђевић, планирано је да се од јуна ове године, пошта премести у канцеларије Југословенског речног бродарства, а МУП врати у реновирану зграду у Савској. 

„Зграда Поште је предата држави и имаће потпуно другу намену. Ја се искрено и као рођени Београђанин, радујем што ће та зграда добити изглед какав је имала раније и да ће бити у потпуности искоришћена. Тренутно у тој згради ради пошта и МУП, и то је све ограничено до јуна. Од јуна, ми смо добили канцеларије у Југословенком речном бродарству где ће прећи и национална администрација, а на углу Немањине и Сарајавске, где је бивши „Борели“, биће пошта будућности на 900 квадрата“, рекао је Ђорђевић. 

Радимо на трансформацији Поште Србије у акционарско друштво

Ђорђевић је изјавио да су у току припреме за трансформацију Поште Србије у акционарско друштво и да се радна група бави оптимизацијом свих пословних процеса Поште.

„Влада Србије је основала радну групу која ради заједно са нама, пошто имамо и радне групе у оквиру Поште Србије. Ми првенствено желимо да убрзамо и рационализујемо наше пословне процесе. Потребно је да утврдимо како и у ком правцу ће ићи трансформација“, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је истакао да ће поште бити отворене широм Србије у мањим местима, као и да је заједничка идеја Поште и  председника Александра Вучића да у сваком месту грађанима буде доступна услуга поште. 

„Да пробамо да пружимо услуге нашим грађанима како би они остали. Нама је идеја да у сваком селу које има 500 и више становника постоји нека врста „хаба“. Ту ће бити поред Поште Србије и Дунав осигурање, Телеком Србија и Поштанска штедионица и фактички да пружимо нашим грађанима да на једном месту могу да одраде све“, рекао је Ђорђевић.

То ће отворити и нова радна места, додао је Ђорђевић и истакао да ће на тај начин додатно мотивисати људе да остану да живе и раде у тим мањим местима.

Ђорђевић је рекао да је разговарао и са министром унутрашњих послова Братиславом Гашићем, са идејом да се примени искуство неких других земаља и Пошти повере одређени послови МУП-а.

„Обзиром да је и Пошта држава, идеја је да МУП Србије део својих запослених пребаци тамо где су потребни за оперативне послове и смањи администрацију на шалтерима, тако да одређене шалтерске послове препусте Пошти Србије“, објаснио је Ђорђевић.

Како је рекао, с обзиром да Пошта Србије има 1.534 локације, а можда и више, она има могућност да се све оно што је везано за пасоше, личне карте, продужења возачке дозволе, обавља у Пошти Србије, као и да буде потпуно сигурно.

Што се тиче броја пошти које је планирано да буду отворене широм земље, Ђорђевић је рекао да се тренутно ради на рационализацији и категоризацији пошти, те да ће накнадно бити познато о ком броју је реч, зависно од потреба.

„Правимо неколико категорија пошта – првог, другог, трећег, петог, шестог, седмог реда. То ће јасно показати како ће да изгледају, које послове да обављају, и за који број становника. Рецимо, да немамо управнике у три мале поште које су на километар удаљене једна од друге. Идеја је да имамо једног који ће да покрије све три, да уштедимо људе, а да онда те људе искористимо за отварање других пошти“, рекао је Ђорђевић.

Оставите Коментар