Косовска полицијска служба није дозволила јутрос аутопревозику из Врања да преко прелаза Бела земља уђе на територију Косова, где је у општини Ранилуг требало да преузме око сто ученика Основне школе „Вељко Дугошевић“ и превезе их до Јагодине на једнодневну екскурзију, рекли су званичници те школе

Фото: МОНДО/Чедомир Вучинић
Фото: МОНДО/Чедомир Вучинић

– Било је у плану да ученици крену у 6.00 часова из Ранилуга, али је Косовска полиција забранила аутопревознику да због недостатка косовске дозволе за обављање делатности превоза уђе на територију Косова и Метохије – каже наставник Милан Аритоновић, један од организатора ђачке екскурзије.

Родитељи су морали да се организују и превезу децу од Ранилуга до Кончуља, на територију централне Србије одакле су ученици са наставницима после скоро сат и по чекања кренули пут Јагодине.

Аритоновић каже да је аутопревозник на тендеру који је школа расписала био најповољнији понуђач и да се ниједна фирма регистрована на Косову и Метохији није јавила на тендер.

– Плаћамо цену административних препрека – каже Аритоновић, наводећи да су ученици средњих школа пре неколико дана неометано отпутовали на екскурзију из Ранилуга, иако је превозник, такође, била фирма из Врања.

Он истиче да је у питању иживљавање припадника Косовске полицијске службе пошто јутрос организаторима нису успели да ставе на увид пропис којим се забрањује улазак на територију Косова и Метохије аутопревозницима који немају косовску лиценцу за обављање делатности.

Извор: informer.rsmondo.rs