Русија ће свој легендарни пиштољ Макаров у војсци и полицији заменити новим оружјем које може да делује у температурном распону од минус 70 до плус 50 степени Целзијуса, објавила је у петак јавна војно-индустријска корпорација Ростек.

Серијска производња новог пиштоља, названог Удав, требала би почети у пролеће 2019. године. Ново оружје требало би поступно да заменити садашњи пиштољ Макаров, као што је тај тип почетком 1950-их година заменио модел Токарев.

„Макаров је главно лично оружје официра у оружаним снагама и службама безбедности Русије, земаља некадашњег Варшавског пакта и Кине“, каже у саопштењу Ростек. Недавно је Русија испоручила 900 примерака Макарова Централноафричкој Републици.

„Удав ће својом разорном моћи постати један од најмоћнијих пиштоља у свету“, тврди Ростек који се хвали да је на тестирању метак калибра 9×21 мм „пробијао заштитне прслуке на удаљености до 100 метара“

Пиштољ се може носити са „екстремним температурама између -70 до +50 степени“ и „сувим пустињским условима, арктичком хладноћом и високом влагом“, рекао је Сергеј Абрамов, индустријски директор одељења за производњу оружја при Ростеку. Он је додао да ће пиштољ бити доступан у „цивилној“ и „такмичаркој“ варијанти а да ће бити понуђен купцима у иностранству.