Новак Ђоковић је најбољи спортиста Србије свих времена, љубимац нације, али део јавности у нашој земљи није са одобрењем прихватио ставове првог тенисера планете да поред Србије навија и за Хрватску.

Никада се Новак није плашио да јавно изнесе свој став, чак и по цену да буде мета критика у домовини. Тако је током фудбалског Мондијала у Русији 2018. године доспео код дела јавности на стуб срама због позива да се навија за комшије.

– Реаговао сам како осећам. Имао сам опомену људи око мене да то може да изазове лавину негативних реакција у јавности и онда сам свесно то ипак пустио на социјалне мреже. Не желим да изазовем негативне реакције против мене, ја сам се увек трудио да будем аполитичан и трудио се да будем изван спорних контекста. То јесте била осетљива тема на граници због комшијских тензија и ратова и рана које су свеже – рекао је Ђоковић за Вицеспортс.

Први рекет света објаснио је детаљно своје ставове.

– Прва ствар, ми причамо о томе како смо велики хришћани, а нисмо у стању да опростимо. Не говорим да људи који су некога изгубили у рату треба да забораве и не желим ништа њима да говорим. Око себе имам људе који су изгубили своје најближе у рату и то је страшна ствар. То не може да се заборави. Имам пуно емпатије, саоосећам са тим људима. Моје питање је да ли ћемо да останемо заробљени у емоцији мржње и неприхватања или ћемо да се издигнемо изнад тога и да наставимо даље у позитивнијој емоцији поштовања и разумевања.

Ђоковић је на крају изнео јасан закључак.

– Ја осећам да је то исправно и тако ћу да се понашам. Kо не жели то да прихвати имам пуно поштовање, јер свако има право да се постави како жели. али ја осећам да је то исправно. Једино тако можемо да имамо будућност која нам ствара неку врста прихватања и мира – констатовао је најпознатији Србин у свету.

Оставите Коментар