Новчанице различитих валута су ретке преостале ствари које круже целим светом. Од недавно се на некима од њих може наћи и порука „Косово је Србија“, исписана на српском или енглеском језику.

У Србији, новчаница се сматра неподобном за оптицај, између осталог, „када је … уочљива додатна слика и/или слова, бројеви и други знаци написани или нанесени на новчаници – графити“, а банке су дужне да их замене, наводи се на сајту Народне банке Србије.

Коришћење новчаница са политичким натписима на белом делу у Америци није забрањено, уколико не угрожава нечији углед, пише у америчком Закону који регулише заштиту и коришћење америчких новчаница.

„Најгоре“ што може да се деси новчаницама са поруком „Косово је Србија“ широм света је да неке продавнице одбију да их приме, банке повуку из употребе и замене неоштећеним или, како једна корисница на Фејсбуку каже:

„Замишљам следећу ситуацију: на свим новчаницама свуда у свету на разним језицима једна порука: КОСОВО ЈЕ СРБИЈА! Па то би дефинитивно убрзало повлачење новчаница из употребе и потпуни прелазак на картице“.

Оставите Коментар