Министарство здравља припрема измене закона којим ће се регулисати употреба дуванских производа и потпуна забрана дуванског дима у затвореном простору.

Светски дан без дуванског дима у Србији се обележава са поражавајућом статистиком. Пуши трећина становништва, а од болести које су последица удисања дуванског дима годишње умре више од 15.000 људи. Скоро две трећине деце изложено је дуванском диму у својим кућама.

„Често се покреће астма код такве деце, а у одраслом добу имају веома велики ризик, чак и ако су непушачи, да умру од хроничне опструктивне болести плућа“, истиче докторка Ика Пешић из Клинике за пулмологију КЦС.

Од рака плућа годишње умре 5.000 становника Србије. Дуван је и један од главних узрока за настанак коронарне болести, можданог удара и болести периферних крвних судова.

„Осамдесет одсто наших болесника су бивши или садашњи пушачи. Постоје млади људи у тридесетим годинама који доживљавају инфаркт миокарда, шлог, много је оних који имају промене на стопалима, гангрене које захтевају ампутације и онеспособљавање“, напомиње васкуларни хирург др Петар Попов.

И код непушача дувански дим повећава ризик од рака плућа и кардиоваскуларних болести.

„Србија губи око два одсто БДП-а годишње због последица пушења. Није то само због трошкова лечења већ и због трошкова који настају у привреди“, наводи директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша.

Потпуна забрана

Пушење у радном простору забрањено је 2010. године, а до краја ове године очекује се измена Закона.

„Промена ће бити у смислу да се уведе потпуна забрана дувана у затвореном простору“, каже помоћник министра здравља Весна Књегинић.

loading...

Оставите одговор