После вешања на ред је дошао експлозив. Драган Поповић, доскорашњи функционер Левице Србије и један од најактивнијих учесника протеста који се суботом организују у Београду и иза којих стоји Ђиласов Савез за Србију (иако их лажно представљају као грађанске), запретио је да ће дизати у ваздух објекте у центру Београда.

Поповић, који је и директор невладине организације Центар за практичну политику, запретио је да ће експлозивом разнети споменик Стефану Немањи уколико, као што је планирано, буде подигнут на Савском тргу, испред старе железничке станице на Савском тргу у Београду.

– Ако изграде оно чудо код железничке, нек је Немањић по сто пута, има вала да лети у ваздух кад падне власт – написао је Поповић на Твитеру, где и иначе качи велики број постова уперених против власти, као и оних у којима позива на протесте.

Истовремено, председник општине Чајетина Милан Стаматовић, који се практично не одваја од лидера Двери Бошка Обрадовића, позвао је на насилан обрачун са члановима СНС.

– Бојим се, мада то не желим, да ће власт својом бахатошћу натерати народ да их са власти терају као оне давне 1903. године.

Тада су се тадашњи напредњаци толико однародили и толико бахато се понашали да је народ узео мотке и, док нису пребили 100 напредњака, овима није пало на памет да предају власт. Нико од напредњака није смео да изађе на улицу – рекао је Стаматовић, алудирајући на пуч из 1903, када су Александра Обреновића и његову Драгу побуњеници свирепо убили и бацили кроз прозор.

Члан извршног одбора СНС и народни посланик Kрсто Јањушевић оценио је да „представници коалиције Ђилас – Јеремић – Обрадовић неће презати зарад повратка у фотеље да учине било које кривично дело, попут пребијања људи само због тога што мисле другачије“.

– У историји је постојала само једна политичка организација која је носила палице и на улицама пребијала неистомишљенике и људе који су припадали другим политичким организацијама, другим верама и нацијама. Носили су браон кошуље и припадали фашистичкој Немачкој. Нажалост, у слободарској Србији, земљи која је дала огроман допринос у борби против фашизма, чују се гласови људи који претендују да се врате на власт у Србији, а методе које нам препоручују су слање у логоре, потпуно уништавање сваког другачијег политичког мишљења и напослетку пребијање моткама – навео је Јањушевић.

Аналитичар Небојша Kрстић каже да је очигледно да опозиционе претње насиљем више нису инцидент, већ доминантни модус деловања.

– Одустајање од избора, плус насиље, једнако је политички екстремизам. Срећом, екстремизована опозиција је малобројна, али то није разлог за одсуство забринутости – нагласио је Kрстић.