Србија се обавезала да ће на дан приступања Европској унији иступити из свих билатералних споразума о слободној трговини, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано, након што су српски и кинески званичници потписали управо такав један уговор у Пекингу.

Стано је објаснио да повлачење Србије из трговинских споразума са трећим лицима није „нови услов, већ опште правило које важи за све земље кандидате које желе да уђу у ЕУ“, преноси „Радио Слободна Европа“.

Цитирајући европске званичнике, овај медиј који финансира влада САД пише да Србија може да склапа трговинске споразуме са другим државама или организацијама за приступање ЕУ, под условом да нису у супротности са одредбама Споразума о придруживању и стабилизацији.

Србија и Кина су данас у Пекингу, у присуству председника Србије Александра Вучића и његовог кинеског колеге Си Ђинпинга потписале низ споразума, од којих је најважнији поменути Споразум о слободној трговини.

На почетку посете српске делегације Кини, Вучић је рекао да ће споразум две земље о слободној трговини ступити на снагу до маја или јуна наредне године и указао на његов велики значај за српску привреду.

У Пекингу се данас и сутра одржава самит Кине са представницима 130 земаља, чиме се обележава деценија иницијативе „Појас и пут“, кључног геополитичког пројекта председника Си Ђинпинга.

Овом догађају присуствује и председник Русије Владимир Путин.

Оставите Коментар