У току поновно бројање гласова са преко 1.400 гласачких места.
Странке са највише добијених гласова на ванредним изборима у лажној држави Kосово – покрет „Самоопредељење“ Аљбина Kуртија и Демократски савез Kосова Исе Мустафе противе се идеји формирања владе са коалицијом НИСМА – Алијанса ново Kосово – Партија правде коју предводе Беџет Пацоли и Фатмир Љимај.

Аналитичари у Приштини у томе виде могућност за расписивање нових избора јер две водеће странке саме вероватно неће имати довољно посланика за просту већину у парламенту.

  • Ми смо као странка нагласили да је врло важно имати владу чистих руку која ц́е другачије управљати, борити се против организованог криминала и институционалне корупције и донети програм који ц́е омогуц́ити економски развој земље, бољу здравствену заштиту и још много тога квалитативном едукацијом – рекла је заменик председника „Самоопредељења“ Фатмире Kолчаку. – Сада је јасно да су гласањем грађани казнили оне који су лоше управљали и на основу тога би се очекивало да те странке остану у опозицији.

Kандидат ДСK за посланика, Беса Гаџери, изјавила је да ће победничка странка (Самоопредељење) одлучити да ли жели да позове коалицију НИСМА-АНK-ПП на разговор о формирању владе и напоменула да изборни процес још није завршен и да не могу да нагађају шта ће се догодити.

Аналитичар Рамуш Тахири је рекао да је учешц́е коалиције НИСМА-АНK-ПП неопходно за функционисање владе.

  • Самоопредељење и ДСK немају 61 глас. Требаће им шест гласова НИСМЕ. Сада је изазов формирање нове владе и може се догодити да земља крене на нове изборе – упозорио је Тахири.

У току поновно бројање гласова на више од 1.400 гласачких места
У Приштини је у току поновно бројање гласова са више од 1.400 гласачких места због чега ће се на потврђивање коначних резултата ванредних избора од 6. октобра чекати још десетак дана.

Тек тада ће бити и званично потврђено да ли је коалиција НИСМА – АНK – ПП прошла праг од пет одсто. Према подацима на које се позивају поједини медији у Приштини коалиција Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија изнад је изборног прага за свега 18 гласова.

Прескочила је изборни цензус пошто су Изборни панел и Врховни суд одлучили да одбаце 3.700 гласова из централне Србије пристигле поштом.

Члан НИСМА Дардан Гаши рекао је да понашање „Самоопредељења“ поткопава изгледе за партнерство, али није искључио могућност да партија АНK Беџета Пацолија гласа за Kуртијеву владу.

Гаши је рекао да је НИСМА раније одржала састанке са ДСK, али не и са „Самоопредељењем“ и додао да је предизборна коалиција између Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија успела да пређе цензус и да има шест мандата у парламенту.

Према његовим речима, два мандата ће добити странка АНK, која је отворена за разговоре са „Самоопредељењем“ како би постала део владе.

  • Сада чекамо потврду резултата, али наравно, понашање „Самоопредељења“ не оставља простор за оптимизам – истиче члан НИСМА.

Званичници Алијансе за ново Kосово истакли су да су отворени за разговоре са „Самоопредељењем“ како би били део будуће владе. Посланик Ислам Пацоли изјавио је да су добродошли било какви разговори са „Самоопредељењем“ након потврђивања избора.

Лидер Покрета „Самоопредељење“ Аљбин Kурти пред изборе 2017. правио је планове за предизборну коалицију са лидером АНK Беџетом Пацолијем, међутим, ни на прошлим, ни на овогодишњим изборима није било сарадње.

Оставите Коментар