Нови командант америчке војне базе Бондстил на Космету Рој Макарег дао је интервјуу Танјугу, првим српским медијима након церемоније преузимања команде.

Он је навео да ће његова јединица „бити спремна да изведе операције у случају било каквих насилних деловања против безбедности и сигурности како би одржали ту безбедност и сигурност“.

Како пише Танјуг, он је тако одговорио на питање каква би била реакција КФОР Мултинационалне борбене групе Исток под његовом командом у случају избијања насиља над Србима након евентуалног проглашења косовске војске на Дан албанске заставе.

– У вези са гласањем о трансформацији Косовских безбедносних снага (КБС) 28. новембра, то је политички процес, али знате, ако се то деси, ми ћемо наравно бити у стању да реагујемо. Тренутна позиција КФОР је да постоји мандат (КБС) који је на снази. Ако тај мандат еволвира, онда ће Северноатлантски савет и НАТО савезници морати да поново процене наше ангажовање овде на Косову. Тако да, ја као командант Мултинационалне борбене групе Исток морам само да се усредсредим на моју мисију, а то је мисија КФОР, коју ћемо извршити онако како нам команда КФОР буде дала смернице, бићемо у синхронизацији са било чиме што нам команда КФОР и НАТО савезници и вођство НАТО кажу да радимо – рекао је Макарег.

Он је рекао и да су они спремни и истренирани.

– Имамо сјајан тим који може да изведе било коју операцију, тако да смо спремни – рекао је Макарег.

На питање да ли је из седишта НАТО добио конкретне инструкције везане за 28. новембар, Макарег је одговорио одрично.

– Кратак одговор, нисам – навео је он.

Упитан како ће се у Бондстилу снаћи у мисији одржавања мира, потпуно другачијој у односу на функцију у Националној гарди америчке војске где је био контролор задужен за буџет од 16 милијарди долара, Макарег је казао да има „разноврсно искуство“.

– Мој претходни посао јесте био да радим као контролор Националне гарде, ја заиста јесам управљао буџетом од 16 милијарди долара за све 54 америчке савезне државе и територије, ја са то гледам као на лидерство. Ја сам имао искуства и у операцијама, командовао сам артиљеријским батаљоном, тако да сам када се ради о лидерству веома уверен да могу да изведем ову мисију као командант – оценио је Макарег.

На питање о послу који је обављао у Пентагону, где је након добијања чина пуковника био један од пет заменика Секретара војске у Министарству одбране САД, и како ће му то искуство помоћи у мисији у Бондстилу, Макарег је казао да ће то „заправо бити од велике помоћи“.

– Радићемо у НАТО окружењу и доста тога се заснива на односима, тражењу сарадње и раду са људима, а када радите у Пентагону више од пет година – тамо се све своди на односе. Мислим да је ова мисија тотално другачија у односу на Ирак и Авганистан, мислим да ми много помаже то што сам радио на таквом нивоу – рекао је Макарег.

Упитан о томе што је његов претходник у Бондстилу Ник Дучић, који је српског порекла, обишао током мисије доста српских цркава на Косову, и да ли он планира да их обилази иако није српског порекла, Макарег је казао да би „волео да их посети“.

– Волим историју. Било би ми задовољство да посетим те манастире. Погледаћу шта је пукловник Дучић радио током ротације (његове јединице), делује да је учинио доста добрих ствари, отворио понека врата, погледаћемо то и потенцијално отићи тамо и наставити ангажовање са заједницом. Да, волео бих да видим манастире, уколико је то могуће – закључио је Макарег.