Хрватски европосланик Kарло Реслер позвао је Европску комисију да реагује на нови Закон о културној баштини Републике Србије.

Он тврди да Србија присваја хрватску културну баштину, односно дубровачку књижевност, тиме што се тврди да она пођеднако „припада српској и хрватској култури“.

„Народна скупштина Републике Србије недавно је усвојила ‘Закон о културној баштини’, који укључује члан 23, који отворено идентификује дубровачку књижевност и истиче њену наводну двојну – хрватску и српску – припадност. Спорни закон покренуло је Министарство за културу и информисање води Маја Гојковић, један од оснивача Српске радикалне странке, а својевремено и потпредседница Владе Слободана Милошевића“, наводи се у саопштењу Народног кабинета.

Реслер, иначе члан ХДЗ, оценио је да је то очигледан атак за хрватску културну баштину, о чему је обавестио комесара за проширење Оливера Вархељија и комесарку за културу Марију Габријел.

Он је затражио и заштиту културног наслеђа држава чланица и размотрио да ли Србија испуњава све обавезе из преговарачког поглавља 26 о образовању и култури, које је привремено затворено.

„Српске власти сада перфидно спроводе хибридну верзију политике Србије из деведесетих према суседним земљама. Уколико Република Србија не ослободи себе и свој народ оваквих отровних рефлекса, биће све даље од Европске уније и европске цивилизације“, рекао је Реслер, саопштила је Kанцеларија европосланика.

Оставите Коментар