Десет земаља чланица потписница споразума „Отворено небо“ изразило је жаљење због најаве да ће се Сједињене Државе повући из тог споразума, о чему данас у Бриселу расправљају амбасадори чланица НАТО.

„Жалимо због најаве америчке владе да намерава да се повуче из Споразума о отвореном небу, иако делимо забринутост у погледу руског спровођења одредби тог споразума“.

То је наведено у писму које су потписали министри спољних послова десет земаља чланица НАТО — Белгија, Чешка, Финска, Француска, Италија, Луксембург, Холандија, Немачка, Шпанија и Шведска.

Потписници су најавили да ће наставити да спроводе споразум, који има, како су навели, јасну додату вредност у сфери конвенционалне контроле наоружања и безбедносне сарадње.

„Потврђујемо да тај споразум остаје функционалан и користан“, каже се у писму и додаје да ће земље наставити да ангажују Русију у спровођењу споразума „као што је раније одлучено међу савезницима и осталим европским партнерима како би се решила отворена питања, као што су неоправдане рестрикције за летове изнад Калињинграда“, пренео је Танјуг.

Амерички председник Доналд Трамп је још крајем прошле године наговестио да намерава да изађе из споразума.

Амерички званичници су јуче навели да Русија непрестано крши одредбе споразума и да ће се САД и формално повући из њега за шест месеци, након чега је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг сазвао хитан састанак Савета Алијансе, који чине амбасадори земаља-чланица.

Споразум о отвореном небу потписан је 1992. године и постао је једна од мера за изградњу поверења у Европи након Хладног рата. Он је на снази од 2002. године и омогућава земљама-учесницама да отворено прикупљају информације о оружаним снагама и активностима других. Споразум су потписале укупно 34 државе.

Оставите Коментар