Јерменија је затражила војну подршку од Русије након преласка њене границе од стране азербејџанских трупа, пренео је Ројтерс и неколико других извора.

Раније ове недеље стотине припадника специјалних снага Азербејџана ушло је на територију Јерменије у источној провинцији Гегхаркуник и јужној провинцији Сјуник. Сукоба није било. Ипак, „задирање“ је довело до озбиљних тензија између две земље.

Азербејџан је прихватио повлачење својих трупа према првобитном споразуму са Јерменијом. Међутим, споразум није спроведен у потпуности. Као одговор, привремени јерменски премијер Никол Пашињан одлучио се да затражи помоћ од Русије.

  • Постигнут је договор да оружане снаге Азербејџана напусте јерменску територију – цитирала је Пашињана новинска агенција „Интерфакс“ на састанку о дешавањима на граници.
  • Овај споразум је делимично испуњен; постоје територије које су Азербејџанци заиста напустили. Али, пошто споразум није у потпуности испуњен, данас сам се обратио председнику Русије ради војне помоћи – рекао је Пашињан.

На захтев Пашињана, руске трупе из 102. базе у Јерменији послате су у Сјуник ради спровођења споразума.

Гранични инцидент је прва велика ескалација двеју земаља од прошле године, када је Азербејџан извео велику офанзиву на јерменске снаге у спорном региону Нагорно-Карабах. Кратки рат је завршен 10. новембра прекидом ватре уз посредовање Русије.

Још од рата у Нагорно-Карабаху ситуација на азербејџанско-иранском граничном превоју је нестабилна. Ирански шверцери дроге у близини граничне линије убили су 15. марта два азербејџанска граничара.

Оставите Коментар