У блиској будућности још један оружани сукоб могао би се догодити у Украјини, врло сличан ономе који се десио у Донбасу, на истоку Украјине и који је резултирао са више од 13.000 мртвих.

Политиколог Александар Семченко, експерт за Украјину, изјавио је да очекује нови сукоб у Украјини, након што је украјинска безбедносна служба СБУ вршила претрес кућа у селу са мађарском већином на западу Украјине.

– Видим следећи сценарио: Кијев ће довести полицијске или чак војне јединице у Закарпатје и локалне организације ће се томе успротивити. Пашће крв и Украјина ће добити нови Донбас – појаснио је Семченко.

Западни део Украјине, за разлику од проруског Донбаса на истоку, окренут је према својим најближим суседима – Пољској и Мађарској. Осим што велики број Украјинаца из западне Украјине ради у Пољској и Мађарској, становници овог дела државе су и католичке вероисповести што их додатно зближава са те две земље.

У Украјини живи више од 150.000 Мађара, што је седми највећи број Мађара који живи ван матице. Уз долину Тисе, делу Украјине ка мађарској граници, Мађари чине већину.

Инцидент се десио крајем новембра у Транскарпатју када је, приликом инагурације локалног сеоског већа, наглас певана мађарска химна. Снимак се проширио интернетом, а убрзо је званични Кијев послао украјинску безбедносну службу да испита случај на шта је реаговала и званична Будимпешта. Пре тога, Украјина је у октобру ставила забрану за улазак двојици мађарских званичника, оптужујући их да су се мешали у украјинске изборе.

Транскарпатје је некад било део Аустроугарске.

Тензије трају још од 2017. године када је мађарској мањини ограничена употреба матерњег језика.

Оставите Коментар