Азербејџанске оружане снаге покренуле су изненадну офанзиву на јужни Kарабах 12. децембра, док су њихове трупе гађале округ Хадрут, који је делимично под контролом Снага одбране Арцаха (АДА).

Иако азербејџанске оружане снаге нису заузеле нове територије током ове и претходне недеље, објављен је низ видео снимака који приказују заробљавање јерменских трупа у местима Хин Тагер и Мец Тагер.

На једном видео снимку посебно се види како се седам јерменских војника Снага одбране Арцаха (АДА) предаје азербејџанским специјалним снагама, који су снимљени у закамуфлираним снежним униформама на југу Kарабаха.

Непријатељства 12. и 13. децембра у јужном Kарабаху су први сукоб између азербејџанских и јерменских снага од усвајања Московског споразума 9. новембра.

Иако су се и Азербејџан и Јерменија међусобно оптуживали за покретање напада, чини се да су први извршили офанзиву, јер су њихове трупе претходно снимљене како се крец́у према положајима Снага одбране Арцаха (АДА).

Да би спречили да избије још сукоба између азербејџанских и јерменских снага, руске мировне трупе стигле су на то подручје и на тачке сукоба.

Оставите Коментар