Један од најсложенијих задатака опрема комплекса решава приликом обраде сигнала.

Нови OTH радар Ваздушно-космичких снага Русије „Контејнер“, који је у недељу почео са радом у Мордовији, може да детектује „невидљиве“ авионе на удаљености од 3.000 км, изјавио је главни конструктор радарске станице Михаил Петров.

  • Авиони направљени уз помоћ стелт технологије за нас нису невидљиви: ми их свеједно видимо, пратимо и налазимо на границама на око 3.000 километара – истакао је Петров.

Он је објаснио да пријемна антена нове радарске станице детектује сигнал који се враћа из Европе, земаља Персијског залива, Кине, Казахстана и тако даље. Сигнал се емитује из центра за емитовање на неколико десетина километара од радара. Нова станица примењује принцип одбијања сигнала од јоносфере.

  • У свету такве станице не постоје. Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Француска развијају таква средства, а Кина активно ради на томе. Постоје модели у Аустралији. Али таква структура, са тако моћним софтверским и алгоритамским комплексом, таквих средстава нема на свету – навео је главни конструктор.

Он је додао да је један од најсложенијих задатака који опрема комплекса решава приликом обраде сигнала – издвајање циљева као што су бомбардери, крстареће ракете, авијација са носача авиона, на позадини земљине површине и сметњи. Систем може да прати и појединачне циљеве, на пример, тако мале као што су цивилни авиони „Цесна“.

Оставите Коментар