Нови Сад ће ускоро добити Алеју заслужних грађана на Градском гробљу.

Овај град до сада није имао простор ни на једном гробљу где су се сахрањивали заслужни грађани иако је идеја о томе постојала од раније.

Протеклих деценија поједине, углавном истакнуте политичке личности сахрањиване су на Градском гробљу, на простору недалеко од Спомен гробља посвећеног погинулим борцима из Другог светског рата, па је тако ту пре неколико месеци сахрањен и кантаутор Ђорђе Балашевић.

Како би Нови Сад коначно добио одговарајуће место за сахрањивање заслужних грађана, Управа за грађевинско земљиште и инвестиције сада је покренула јавну набавку за израду техничке документације за опремање Алеје.

Предвиђено је да фирма која победи на тендеру припреми пројекат како би се на Градском гробљу, непосредно уз VIII гробно поље, на површини од 18.481 квадрат, уредио простор који ће бити Алеја заслужних грађана. У документацији није наведено колико ће гробних места бити у Алеји. Предвиђено је да се у Алеји сахрањују истакнуте личности, односно заслужни грађани из разних друштвено-политичких и културно-спортских области, по посебној процедури и одобрењу Скупштине града.

У Алеју ће, када се припреми, бити могуће преношење посмртних остатака заслужних грађана раније сахрањених на другим гробљима.

Такође, планирано је да се приликом одабира места у Алеји води рачуна о томе да личности које се сахрањују у непосредној близини буду сродних професија, а вероватно ће бити коришћен исти тип споменика за све.

Тендер за пројектовање Алеје заслужних грађана траје до 15. јула, а процењена вредност је скоро 1,1 милион динара.

Оставите Коментар