Пре неки дан су завршене церемоније у вези са обележавањем Дана Републике Српске. Становници Републике Српске су прославили 27 година постојања свог ентитета у Босни и Херцеговини. Одржана парада у Бањалуци је увећала прославу овог празника, и обичним грађанима је ово била јединствена прилика да на једном месту виде снаге МУП-а Републике Српске.

Људи су могли да уживају у церемонији обележавања Дана Републике Српске гледајући ешалоне полицијских снага, као и свих осталих који су тог дана својим присуством увеличали протекли јубилеј. Скоро 2000 људи распоређених у више десетина ешалона продефиловали су највећим градом Републике Српске: 9 ешалона МУП-а, Специјална јединица МУП-а, Јединица за подршку, Анти-терористичка јединица, кадети Полицијске академија, 34 ешалона цивилног сектора, представници бројних културних и уметничких друштава, студенти и сви остали.

Пре свега посебан утисак на гледаоце оставио је ешалон учесника параде који су били обучени у униформе српске војске из времена Првог светског рата. Ово се може сагледати из угла сто година уједињења Јужнословенских народа у заједничку државу, али и као јасно стављања до знања постојања чврстих веза између Републике Српске и Републике Србије.

Становници су могли да виде „већ виђена“ средства полиције која се и иначе користе у свакодневним условима од стране полицијских снага Републике Српске попут возила марке „Шкода“, „Волксваген Т4“, мотора БМW, теренских возила „Тојота Хилукс“, али и борна оклопљена возила марке БОВ.  Поред приказаних возила гледаоци су могли да осмотре униформе припадника полиције, као и наоружање које њени припадници редовно задужују.  Посебну пажњу јавности је пивукло борно возило Деспот.  Привукао је пажњу својом појавом на улицама Бања Луке, чињеницом да је ово први прототип возила, али пре свега тиме што је возило конструисано и произведено у Братунцу у Републици Српској.

Деспот је произвела компанија „Технички ремонт Братунац“, која се већ неко време бави развојем и других производа наменске индустрије. Тиме су јавности показане две ствари. Прва ствар је чињеница да је Република Српска спремна да издвоји средства за набављање возила за потребе МУП-а, ради повећања безбедности својих грађана. Друга ствар је то што је возило произведено у Републици Српској што подразумева инвестирање у домаћу индустрију, али и запошљавање великог броја радника и инжињера који би се ангажовали на овом или неком другом пројекту ТБР из Братунца.


В.Д.