Зашто се јарбол смањује ако је најављено да ће имати 120 метара то јест да ће бити један од десет највећих у свету? Због чега неко не дозвољава да Република Србија има највеће државно обележје у Европи? Јарбол од 80 метара има и БиХ чију заставу нико и не воли и не поштује. Боље да се направи како је и речено од 120м.

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да је Влада Србије на последњој седници донела одлуку да се Граду Београду одобри изградња јарбола на Ушћу.

Весић је, за Вечерње новости, истакао да ће монументални јарбол висине 80 метара, и на коме ће се вијорити велика српска тробојка, финансирати Град Београд.

Очекујемо да тендер за изградњу јарбола буде расписан у октобру, да извођач буде изабран до краја године како би радови почели на пролеће 2019. године. Због своје импозантне висине, барјак би требало да се види из свих делова главног града Србије, истакао је заменик градоначелника.

Он је додао да је циљ овог подухвата јачање култа заставе, као и да очекује да за престоничким примером крену и остали градови Србије и региона.

Поносни смо јер ће Београд добити јарбол са српском заставом и то на стогодишњицу присаједињења Војводине и Земуна Србији, указао је Весић.

Он је подвукао да на овај начин показујемо да смо поносан народ који поштује своја знамења.

Јарбол неће бити само национални понос већ и место на које ће долазити не само туристи, већ и млади из читаве Србије, закључио је заменик градоначелника.

Иницијатива за постављање јарбола на београдском Ушћу, на новобеоградској страни, потекла је пре две године од тадашњег премијера Србије Александра Вучића.

Пројекат за изградњу монументалне грађевинске конструкције израдило је предузеће „Енергопројект“, као своју донацију Београду.

Извор: Nacionalist.rs/b92.net

Оставите Коментар