Породица Марковић, отац Миле и синови Братислав и Иван, годинама поправљају аутомобиле, па се као хоби издвојило сређивање „фића“, једног од најомиљенијих аутомобила становника некадашње Југославије.

Власници аутомеханичарске радње у Дуваништу, Миле Марковић и његови синови Братислав и Иван, већ десет година имају занимљив хоби – сређују старе „фиће“.

Марковићи у радионици поправљају аутомобиле најразличитијих произвођача, а сваки слободан тренутак користе да се посвете „фићи“, годинама најомиљенијем аутомобилу становника некадашње Југославије.

Братислав Марковић казао је да су старе „фиће“ кренули да поправљају и сређују пре десет година, када су један такав аутомобил средили за себе.

„Отац и ја смо један аутомобил поправили и комплетно средили за вожњу, а онда је и брат пожело свог „фићу“, па смо заједно средили још један за њега. Након тога су то чули наши пријатељи, па су и они затражили да им средимо по једног „фићу“ и тако је то кренуло даље“, објаснио је он.

Према Марковићевим речима, годишње им пође за руком да комплетно среде један аутомобил, али се и не журе, јер желе да „све буде како треба“.

Додао је да тај посао за њих представља љубав, а не обавезу.

„Потребно нам је пуно времена за сређивање „фиће“, јер ту има пуно занатског рада. Када неки део не можемо да набавимо у нашој земљи или Италији, морамо да га направимо, а за то утрошимо често цео један дан“, изјавио је Марковић.

Он је казао да старе „фиће“ проналазе и купују углавном по препоруци познаника, а продају их љубитељима олдтајмера.

„Наши купци су углавном из Србије, мада смо један аутомобил продали и у Француској, а један у Швајцарској. У иностранству постоји интересовање за овако сређене „фиће“, али препреку купцима представља то што наша земља није у Европској унији. Да смо у Словенији, рецимо, вероватно би све аутомобиле продали купцима у Европи“, рекао је Марковић.

Миле Марковић каже да међу купцима „фића“ има и старијих и млађих људи. „Купци су углавном наши људи у иностранству који имају пара да себи приуште задовољство да купе олдтајмер.

„Младима је „фића“ занимљив, јер су доста слушали о том аутомобилу, а више се не производи, док старије везују емоције јер су тај аутомобил возили у младости“, навео је Марковић који иза себе има безмало 50 година аутомеханичарског стажа.

Он је казао да један „фића“, након комплетног сређивања у њиховој радионици може да се вози као да је нов купљен у фабрици у Крагујевцу.

Оставите Коментар