Мило Ђукановић је у Атлас банци имао рачун без лимита и ВИП револвинг картицу са које је плаћао рачуне, али никада није платио дуг тој банци. Рачун од 16.000 евра платио Душко Кнежевић у фебруару 2017. године имовином својих фирми.

Мило Ђукановић је имао отворене рачун у Атлас банци, на којем је гомилао хиљаде и хиљаде евра дуга, које је касније покривао Душко Кнежевић имовином својих фирми. Председник Атлас групе тако није био само дарежљив према Демократској партији социјалиста (ДПС), коју је обимно помагао годинама, већ и према актуелном председнику Црну Горе. То потврђују документа из финансијске истраге о афери „Атлас“, до којих су дошли ЦИН-ЦГ и Вијести.

Документа откривају да је Кнежевић је преко Атлас банке, чије је пословање сада под истрагом Специјалног државног тужилаштва (СДТ), покривао дугове са Ђукановићеве картице број: 505000000000432691. Из докумената се види да је Ђукановић у Атлас банци имао ВИП револвинг картицу, којом је плаћао своје личне трошкове, али дуг није враћао банци, па је и тај његов дуг спадао у тзв. ризичне кредите, који су касније плаћани из активе Атлас банке. Само једно задужење актуелног председника државе од 16.741,24 евра отплаћено је у фебруару 2017. године, и то заједно са осталим ризичним кредитима који су износили укупно 14 милиона, које је Кнежевићава банка давала повлашћеним особама, међу којима су била још нека звучна имена.

„Могу да потврдим да је у питању картица Мила Ђукановића. Неки његови рачуни покривани су из активе Атлас банке. То су радили службеници на оперативном нивоу по мом налогу“, одговорио је Кнежевић на питање да ли је плаћао личне укановићеве рачуне.

Фото: PRINTSCREEN VIJESTI.ME
Фото: PRINTSCREEN VIJESTI.ME

ЦИН – ЦГ и Вијести покушали су да добију коментар о овој трансакцији од принудне управнице у Атлас банци Тање Терић. На питање да ли је Атлас банка покривала потраживања високих јавних функционера, као и коме припада картица број 505000000000432691, Терићева је одговорила: „Наведене информације се, сходно закону о банкама, сматрају банкарском тајном, тако да нисам у могућности да вам одговорим на постављено питање“. Ни Ђукановић није одговорио до закључењка броја да ли је финансирао личне трошкове и на овај начин, иако су питања послана на две адресе – у ДПС и на кабинет председника државе.

Према документацији из финансијске истраге, у коју Вести и ЦИН-ЦГ имали увид, дуг Мила Ђукановића али и више других фирми и лица повезаних са Душком Кнежевићем је покривен преко уговора о преносу оснивачког удела Атлас банци фирме ДОО Рекреатурс Будва. Том трансакцијом плаћено је наведених 14 милиона евра ризичних кредита и потраживања, од којих је један био и Ђукановићев. Тако је Атлас банка преузимајући имовину из других Кнежевићевих фирми покривала кредите, оцењене као тешко наплативе. Према последњим извештајима о контроли Атлас банке, о којима смо раније извештавали, било је чак 30 посто ризичних кредита чија отплата касни и преко 90 дана, што је забрињавајући проценат.

Фото: PRINTSCREEN VIJESTI.ME
Фото: PRINTSCREEN VIJESTI.ME

Да су ризични кредити, одобравани утицајним и повезаним лицима и фирмама без одговарајућих гаранција и колатерала, били пракса Атлас банке потврђује и извјештај ЦБЦГ из 2015. ЦБЦГ је то толерисала. Тако се у том извештају ЦБЦГ, који је урадио тим бившег вицегувернера Велибора Милошевића који је јуче притворен због ове афере, упозорава да постоје „ВИП корисници“ кредитних картица. Наводи се и да листу ВИП клијената није одобрио одбор директора Атлас банке, нити било које друго радно тело. Истиче се да су картице издаване на основу усменог или писаног налога извршних директора, а износ могуће изложености – висине дуга коју клијент физичко лице може направити, одобраван је, како наводе контролори, по „налогу главног акционара“ или „председника Атлас групе“ Душка Кнежевића.

„Контрола је утврдила да је Атлас банка одобравала лимите кредитних картица и повећање лимита по картицама, а да при том за поједине клијенте нису адекватно документовани примарни извори отплате, као ни довољан колатерал“, навели су контролори ЦБЦГ 2015, уз закључак да је таква пракса у супротности са Одлуком о минималним стандардима за управљањем кредитним ризицима у банкама коју је донијела ЦБЦГ. Контролори су написали и да сматрају „неприхватљивим чињеницу да главни акционар или председник Атлас групе даје налоге за одобравање изложености, јер сам Кнежевић не обавља ниједну функцију у банци и није члан ниједног органа банке са овлашћењима за доношење одлука”.

„Додатно, за клијенте банке са ‘ВИП листе’ није коришћена блокада ради наплате, чак ни у случају значајног кашњења са отплатом, већ су и поред кашњења са отплатом доспелих потраживања лимити повећавани“, упозоравају контролори ЦБЦГ, наводећи само неколико имена која су узели као своје узорке са ВИП листе. Занимљиво, тада 2015. међу тим именима у извештају ЦБЦГ не помиње се Мило Ђукановић, иако је он сигурно дуже имао ВИП картицу Атлас банке.

Милов дуг отишао међу ненаплативе

Да је Ђукановићев и дуг осталих повезаних лица био међу ненаплативим и да је Кнежевић за то морао заложити своју имовину из других фирми, јасно је и из извештаја екстерног ревизора Атлас банке за 2017. годину. У том извештају наведено је да се банка преузимањем удела у фирми Рекреатурс ослободила лоше активе и наплатила потраживања од 14,056 милиона евра.

Ревизор додаје и да су преузимањем удела у Рекреатурсу, између осталог, затворена потраживања од 2,2 милиона евра по основу депозита банке код Виса Интернатионал и Мастер Цард. Толико су износили дугови одабраних корисника картица Атлас банке, па и Ђукановића, које су преузеле фирме Душка Кнежевића и платила уступањем удела у будванској компанији. Остатак су били кредити повезаним лицима и фирмама од којих су неки клијенти Атлас банке ослобођени дуга од преко два милиона евра, а нека физичка лица имала су кредите и од пола милиона.

Кнежевић је од када је ушао у сукоб са Милом Ђукановићев и тужилаштвом, које га терети за прање новца преко Атлас банке, саопштио да је издашно помагао и Ђукановића и његову партију. Иако Кнежевићеве донације ДПС није регистровао у извештајима те партије, Ђукановић је јуче после дужег ћутања потврдио да је његова партија била спонзорисана од председника Атлас групе. Колико је било трансакција лично са Ђукановићем и које је све рачуне Кнежевић плаћао црногорском прдседнику, остаје да се види. Сам Кнежевић је претио да ће изаћи са новим доказима о финансијским трансакцијама у чијем је средишту црногорски предсједник, његова породица и пријатељи. Ових 16.000 евра могле би бити само кап у мору.

Председник Атлас групе зна многе мрачне тајне, не само оне Мила Ђукановића, него и других из најужег круга који управља црногорском политиком и привредом последњих 30 година. Познато је да Ђукановић свој први милион зарадио преко Пиреус банке, а да му је практично жирант за тај новац био садашњи љути опонент Душко Кнежевић.

Сам председник Атлас групе, пошто су покренули поступак против њега, запретио је из Лондона да ће проговорити о кући од две хиљаде квадрата у подножју Горице, Телекому, Електропривреди и многим другим пословима „прве фамилије“ и пријатеља. У јавности се спекулише годинама да је баш Кнежевић прокрчио Ђукановићу путеве у Дубаи, Кину, Русију… те да га је повезао са многим познатим инвеститорима и политичарима из света са којима је црногорски председник склапао послове. Не само државне.

loading...