Aмерички стручњак за Балкан Даниjел Сервер изјавио је да сматра опасним најновије сигнале да Русија може бити укључена у дијалог за нормализацију односа између Београда и Приштине.

Према његовим речима, очекује да ће САД вршити притисак на тзв. Косово како би се омогућило Русији да буде укључена у процес, али, како је навео, то не би требало да дозволе званичници у Приштини.

Сервер је прокоментарисао изјаву портпарола специјалног изасланика америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела, Дика Кастина, који је рекао да су Русија и било ко други, који имају идеје за мир, стабилност и просперитет на КиМ и Србији, добродошли.

Кастин се осврнуо на изјаву руског амбасадора у Београду Александра Боцан Харченка, који је рекао да коначни споразум треба да буде донесен преко Савета безбедности Уједињених нација, односно да се усвоји нова резолуција која ће заменити Резолуцију 1244 и да ће се Русија укључити у процес ако то Србија затражи.

„Тзв. Косово се може суочити са великим притиском САД да дозволи Русији да се укључи у процес, што се може видети из изјаве из Гренелове канцеларије да су ‘сви добродошли’. Приштина би требало да се јасно и недвосмислено суочи са катастрофалним предлогом за поделу„, оценио је Сервер.

Руски амбасадор у Београду такође је рекао да размену територија и других идеја „могу оценити само Приштина и Београд“.

Према Серверу, питање размене територија одговара Русији, која жели да оправда анексију Крима од Украјине и стварање „марионетских држава“ унутар Грузије и Молдавије.

„Русија би се требала укључити само ако се Приштина сложи, а то се не би требало догодити док Русија не призна тзв. Косово као независну и суверену државу у постојећим границама. Јасно је да Русија тражи територијално решење које ће помоћи оправдавању анексије Крима и стварању марионетских држава у Јужној Осетији, Абхазији и Приднестровљу“, закључио је Сервер.

--

Leave a Reply