АМЕРИЧKА филмска академија објавила је нова правила о избору добитника Оскара у главној категорији, за најбољи филм, а која ће ступити на снагу 2024. године.
Нови стандарди су врло прецизни и прописују да за најбољи филм може бити номинован само онај који у својој екипи, међу глумцима или у техничком и ауторском делу, има припаднике мањинских или угрожених друштвених група, попут ЛГБТ популације, црнаца, жена, мањина…

Очекивано, одлука Академије покренула је лавину на друштвеним мрежама и оних који бране ова правила и оних који их називају „терором политичке коректности“. Без обзира на то што се стандарди односе само за категорију за најбоље остварење, јасно је да се филм прави са амбицијама да се нађе међу номинованима за Оскар, у било којој категорији.

Од 2024. филмови ће, по новим правилима, морати да испуне два од четири стандарда. Први се односи на присуство мањина и угрожених друштвених група међу глумачким екипама, а продуценти ће морати да испуне један од три услова: (1) главну или важнију споредну улогу требало би да игра представник мањине или угрожене друштвене групе; (2) најмање 30 одсто глумачке екипе у преосталим улогама морају бити жене или припадници ЛГБТ популације, расне или етничке мањине; (3) основна или нека од главних наративних линија филма мора бити усмерена ка поменутим мањинским групама.

САМОУБИСТВО УМЕТНИЧKОГ ФИЛМА

ТЕОРЕТИЧАР филма Божидар Зечевић оцењује да се „после велике и бурне историје Оскар примиче свом фактичком крају“.

  • Пишући о Оскару прошле године назвао сам га „мазохистом“, јер већ дуго усхићено награђује и хвали све супротно од онога што би требало да јесте. Сада Америчка академија кодификује политичку коректност и прописује је као санкцију, чиме позива на скандалозно самоубиство уметничког филма. Лудачки „антитрампизам“ холивудског естаблишмента претвара се тако у насиље над професијом и терор политике над слободом стваралаштва. Ако се заиста оствари махнита идеја његових ментора са Оскаром ће прекинути сав слободни свет. Можда је тако и најбоље: сасвим га игнорисати било би једино исправно. Што се мене лично тиче, то неће бити тешко.
  • Демократе које контролишу Холивуд захтевају промену правилника Оскара. То више није избор за „најбољи филм“ већ за „најбољи политички коректан филм“ – поручио је на свом твитер-налогу Ричард Гренел, специјални изасланик за Kосово, привремени шеф свих америчких тајних служби и тако покренуо лавину коментара. Kао велики поборник за права хомосексуалаца, Гренел се надовезао на полемику поручивши: „Помисао да гејеви нису довољно заступљени у Холивуду је заиста смешна“.

Други стандард су слична правила о заступљености мањина и за ауторски и технички део екипе, па ће се, тако, и редитељи, сценаристи, директори фотографије, композитори, сценографи, монтажери… бирати у складу са захтеваним процентом жена, гејева, црнаца, Латиноамериканаца.

„Безумље“, кратко се на „Твитеру“ огласио и познати глумац Џејмс Вудс. Други корисник се на ово надовезао коментаром: „По новим правилима ‘Господар прстенова’ не би био достојан Оскара, јер није довољно инклузиван.“

ПРОПАСТ ХОЛИВУДА

Нови правилник Академије стиже после таласа оптужби да ова институција форсира белце и хаштага #OscarSoWhite  (Оскар је превише бео), којим су угрожене групе годинама уназад засипале друштвене мреже, већ после списка номинованих за Оскар. Академија је најпре почела са освежавањем свог чланства, уводећи више жена, гејева, црнаца и припадника мањинских заједница у ову институцију, а сада је отишла много даље.

  • Желимо да филмови рефлектују различитост наше публике – поручују из Академије, док се на друштвеним мрежема већ говори о „пропасти филма“.
    Трећи стандард Академије односи се на део екипе која се бави маркетингом, промоцијом и дистрибуцијом, док се четврти тиче обавезног „плаћеног стажирања“ за припаднике мањинских група у техничком и продукционом делу.

Нова правила изазвала су револт и код самих припадника „угрожених“ мањина, попут жена, па су се поједине глумице осетиле „увређеним“.

  • Свим срцем сам за различитост и инклузију, али сам апсолутно против диригованих процената жена и мањина у било ком послу – поручила је Kирсти Ели.

Међутим, има и другачијих мишљења, оних који тврде да трећи и четврти стандард нуде „олакшавајућу околност“ за многе и да их је лако испунити. На примеру Скорсезеовог „Ирца“, чија је глумачка и техничка екипа далеко од прописаних правила, познаваоци филма подсећају да „Ирац“ има запослене жене на руководећим позицијама у продукцији, као и да је „Нетфликсов“ маркетиншки и организациони тим познат по различитости.

Оставите Коментар