У дану у којем је објављено да ће бити формиран суд који ће се бавити наводним сексуалним злочинима на Косову и Метохији који су починили Срби морамо се вратити две године уназад, на срамотан филм „Албанке су наше сестре“. Тај филм је приказан на фестивалу „Мирдита добар дан“ у Београду. Изазвао је бурне реакције широм Србије – у Краљеву је приказивање филма отказано, а у Нишу је премијера прекинута и било је неколико ухапшених. У Београду је дошло до омањег сукоба између невладиних организација, које су и организовале фестивал „Мирдита добар дан“ и људи који су покушали да спрече пројекцију овог филма. У тим данима нико се није детаљно позабавио питањем ко су људи који су направили тај филм, у којем се говори о наводном силовању Албанки од стране српских војника и позивању на дезертерство српских војника. Ауторке овог филма су новинарке Сања Кљајић, Милена Поповић и Вања Ђурић.

САЊА КЉАЈИЋ

Сања Кљајић је бивша новинарка Радио телевизије Војводине, која након одласка са ове телевизије започиње свој рад на порталу VOICE. Овај портал је сепаратистички портал у којем је главни уредник Динко Грухоњић, осведочени војвођански сепаратиста. VOICE и Аутономија су портали Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), које окупља новинаре којима је идеја независне Војводине блиска. Сања Кљајић је била једна од организатора протеста „Подржи РТВ“ у Новом Саду. Активно је учествовала на протестима 2017. године у Србији. Чланица је Независног друштва новинара Војводине, које је у протеклом периоду добило 521.156 евра од страних донатора, о којима је Истрага већ писала. Сања је добила новинарску награду за текст о финансијама Српске Православне Цркве. Та награда није неочекивана, с обзиром на то да Сања Кљајић на друштвеним мрежама често има испаде против верника и СПЦ, а и сам портал VOICE на којем ради често објављује текстове против Српске Православне Цркве. Она је и дописница немачког Дојче Веле-а.

МИЛЕНА ПОПОВИЋ

Други аутор овог срамотног филма је новинарка Милена Поповић. Она је бивша новинарка Вечерњих Новости, која после овог филма и својих контаката у оквиру невладиних организација налази боље ухлебљење у невладиној организацији ЦРТА. Разлог због којег је из Вечерњих Новости прешла у ЦРТУ јесте да је ова НВО у протеклом периоду добила скоро 3.000.000 евра. У оквиру ове невладине организације запослена је на њиховом порталу Истиномер. Милена Поповић је активно учествовала на протестима „Подржи РТВ“ и протестима у Београду.

ВАЊА ЂУРИЋ

Трећа ауторка филма „Албанке су наше сестре“ је бивша новинарка Радио телевизије Војводине. Са Сањом Кљајић била је организатор протеста „Подржи РТВ“ у Новом Саду. Активно је учествовала у протестима 2017. године у Новом Саду, као и на протестима организације „Не давимо Београд“.

Овим новинаркама се за крај може поставити неколико питања. Како сте направили филм о силовању Албанки од стране српских војника, када је за целокупно време рата на Косову и Метохији било два силовања, које је војска процесуирала, насупрот стотинама силовања српских жена од стране ОВК? Због чега у вашем филм који се бави наводним злочинима промовишете још дезерстерство, тако што имате интервју са војним дезертером Срђаном Кнежевићем из Краљева и тиме угрожавате евентуалну будућу одбрану и безбедност Србије?

Оставите Коментар