Министарство одбране Руске Федерације је обелоданило нови тип наоружања, које је предвиђено да се заједно употребљава са борбено-тактичком униформом треће генерације. У зборнику оригиналног назива „Ракетно-техническое и артиллерийско-техническое обеспечение Вооруженных Сил Российской Федерации – 2018“ је објављена и фотографија новог комплекса „Смесь“- преноси интернет портал РГ.

У овом зборнику се говори о појави концептуално нових пешадијских средстава за блиску борбу. Ново наоружање, које се односи на развој нових вишенаменских типова муниције, углавном ће се користити у борби против инжињеријских утврђених тачака непријатеља, незаштићене али и лакооклопљене борбене технике, као и његове живе силе. Сам назив овог ракетног бацача „Смесь“ (срб. „Мешавина“) указује на тенденцију да ће оружје имати вишенаменску функцију.

Нови комплекс, који ће постати интегрални део перспективне борбене униформе руског војника се налази у активној фази развоја. Такође се додаје, да ће рад на пројекту новог ракетног бацача „Смесь“ започети на основу борбених искустава примене сличних система у локалним конфлитима који се воде широм света.

https://youtu.be/meH8kAFO1eU

За сада нема додатних информација која би могла да открију на ком принципу ради нови руски ракетни бацач „Смесь“. Није искључено да ће ново оружје руске пешадије деловати на идентичним принципима као РПО „Шмељ“, али са далеко напреднијим техничко-тактичким карактеристикама бацача и ефикасности саме муниције на циљу.