Најкасније до краја септембра Жупанијски суд у Вараждину одлучиће има ли 65-годишњи Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган услове за ослобођење након што је одслужио две трећине од 13 и по година затвора због ратних злочина у Книну и Глини.

Игор Павлиц, говорник вараждинског Жупанијског суда, потврдио је да је вараждински Жупанијски суд примио Васиљковићеву молбу за условни отпуст и да је судија извршења затражила сву релевантну документацију након које ће бити објављено рочиште, а након тога и одлука.

На том рочишту прилику да изнесе свој став зашто сматра да би требао добити условно ослобођење добиће и Васиљковић и то видео-линком у Лепоглави, а рочишту ће бити његов бранитељ. Вараждински Жупанијски суд је и у новембру прошле године одлучивао о ослобођењу Васиљковића, али га је одбио. Предлог за условни отпуст је тада упутио Центар за дијагностику у Загребу по службеној дужности будући да је Васиљковићу у изречену казну од 13 и по година урачунато и време проведено у притвору у Аустралији те у истражном затвору у Хрватској.

Осуђен у Сплиту

Васиљковић је осуђен у септембру 2017. на Жупанијском суду у Сплиту због ратног злочина у книнској тврђави и при нападу на Глину, док је због недостатка доказа на сплитском суду ослобођен оптужбе да је наредио убиство двојице непознатих заробљених хрватских војника у фебруару 1993. у Брушкој крај Бенковца.

Током суђења је доказано да је Васиљковић као заповедник Јединице за посебне намене у саставу паравојних српских одреда, односно заповедник Наставног центра за обуку припадника специјалних одреда Алфа, поступао противн одредбама Женевске конвенције. Тако је током јуна 1991. у затвору на книнској тврђави је наводно мучио, злостављао и усмрћивао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.

Исто тако је и током јула 1991. године у Глини, у договору са заповедником тенковске јединице ЈНА, израдио план напада на тамошњу полицијску станицу те приградско насеље Јукинац, села Горњи и Доњи Видушевац, а потом и њихово заузимање.

Ухапшен у Аустралији

Васиљковић, који има српско и аустраијлско држављанство, ухапшен је пре 12 година у Аустралији где је живео под лажним именом и био тренер голфа.

Васиљковић је темељем захтева за изручењем који је поднела Хрватска ухапшен у јануару 2006. године у Аустралији те је у екстрадицијском притвору, уз краћи прекид од септембра 2009. до маја 2010. године, провео укупно осам година и девет месеци, а након што га је Аустралија у јулу 2015. године изручила Хрватској смештен је у притвор што значи да је до сада издржао 13 година. Очекивани истек затворске казне је крајем марта 2020. године, а овога пута Васиљковић је поднео личну молбу за условни отпуст.

Оставите Коментар