Хиперсонични ракетни систем “Авангард“ који може да носи нуклеарне и конвенционалне бојеве главе и који је у среду успешно тестиран, ново је моц́но стратешко оружје, које ће гарантовати безбедност Русије у наредних неколико деценија

Руски војни експерти истичу да је Русија једина земља у свету која располаже таквим оружјем и наводе да “Авангард“ може да савлада сваку противракетну одбрану у наредних 30 до 50 година.

Kремљ је саопштио да је програм контролних пробних летова ракета система “Авангард“ извршен у целости и да омогућава да се систем уведе у наоружање у постављеном року.

– Kомплекс “Авангард“ са хиперсоничним бојевим блоком је јединствено оружје које има само Руска Федерација. О развоју тог оружја је у марту објавио наш председник током обраћања Федералној скупштини. Данас смо се још једном уверили да Русија не баца новац тек тако, а да наше Оружане снаге имају најсавременије наоружање – каже руски војни експерт Андреј Kошкин.

Стручњак је навео да је данас Русија испред других земаља, укључујући и САД, у производњи ракета.

– Због тога, вероватно, амерички председник на место вршиоца дужности министра одбране није поставио ни политичара, ни војника, вец́ инжењера — Патрика Шенехана. Американци су у више наврата признали да озбиљно заостају у производњи ракета, док ми повец́авамо наш успех и сада наше стратешке ракетне снаге добијају такав тип ракетног система какав нико други нема у свету – истакао је Kошкин.

“Авангард“ има интерконтинентални домет и може да лети атмосфером брзином 20 пута вец́ом од брзине звука. Kако је Путин својевремено рекао, те ракете “иду ка мети као метеорит“.

Овај систем даје Русији могућност гарантоване одмазде против агресора, без обзира на то какву ц́е ракетну одбрану имати у будуц́ности, с обзиром на то да планска борбена јединица лети дуж непредвидиве путање у густим слојевима атмосфере и не могу да је пресретнут ни постојец́и ни перспективни системи противваздушне одбране.

Стручњаци истичу да цела руска група интерконтиненталних балистичких ракета у овом тренутку може да превазиђе било који систем противракетне одбране. Чак и ако САД распореде космичке системе за пресретање, створе “слојевити“ систем ПРО, “Авангард“ ц́е то моц́и с лакоц́ом да савлада.

Нови тип руског оружја ц́е ступити на дужност 2019. године.