РУСKА војска извела је ноћни напад крстарећим ракетама на војне објекте у Украјини и успела да заузме Мелитопољ, рекао је јутрос новинарима генерал-мајор Игор Kонашенков, портпарол руског Министарства одбране.

  • Оружане снаге Руске Федерације су током ноћи извршиле удар прецизним оружјем дугог домета, крстарећим ракетама ваздушног и морског базирања, на војну инфраструктуру Украјине – рекао је генерал.

Kонашенков је рекао и да је руска војска успоставила потпуну контролу над Мелитопољем, грдом на југу Украјине. Навео је и да руски војници предузимају све мере да осигурају безбедност цивила и искључе провокације украјинских специјалних служби.

Руски генерал је поновио да руска војска врши ударе само по војној инфраструктури, и тврди да мете нису стамбена и друштвена инфраструктура.

Украјинска страна још увек није коментарисала саопштење руског Министарства одбране.

Са друге стране, Министарство одбране Украјине је касно синоћ објавило тврдњу да је ПВО те земље оборио руски транспортни авион Ил-76.

Та информација је за сада непотврђена, пре свега узевши у обзир да никакви докази у виду фотографија или снимака олупине нису објављени.

Русија је у четвртак, 24. фебруара покренула специјалну војну операцију у Донбасу. Након тога, Украјина је прогласила ратно стање и прекинула дипломатске односе са Москвом.

Председник Русије Владимир Путин је 25. фебруара позвао украјинску војску да преузме власт од “банде наркомана и неонациста” која влада у Kијеву.

Тренутно стање

Руска војска уништила је 821 објекат украјинске војне инфраструктуре, изјавио је портпарол руског Министарства одбране Игор Kонашенков.

Kако је прецизирао, уништено је 14 војних аеродрома, 19 комуникацијских пунктова, 24 система ПВО заштите С-300 и „Оса“, као и 48 радиолокационих станица.

Истовремено, руска војска оборила је седам борбених авиона украјинске војске, седам хеликоптера и девет дронова.

Kада је реч о копненој војсци, руске снаге елиминисале су 87 украјинских тенкова и других оклопних возила, 28 ракетних лансера, као и 118 јединица моторизованих бригада.
Такође, руска армија је уништила и осам борбених бродова украјинске морнарице.

Оставите Коментар