Притисак на Србију да прихвати француско-немачки споразум са Приштином је сваког дана све већи, па је у том духу и председник Атлантског савета Србије Владан Живуловић оценио да је неопходно да дође до споразума између Београда и Приштине, и додао да могу уследити одређене санкције обема странама уколико до тога не дође.

„Имам утисак да је предочено обема странама да ће уследити одређене санкције уколико се не направи некакав споразум међу њима, односно да ће уследити мере које председник Александар Вучић није децидирано навео, али је рекао да је то проблем за Србију. Такође су и Албанци упозорени шта ће се њима десити“, казао је Живуловић за Танјуг.

Живуловић наводи да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти калкулише са „инаћењем“ у вези формирања Заједнице српских општина јер на томе заснива политичку платформу у кампањи за изборе на Косову и Метохији, те не попушта у ставу због рејтинга.

„Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да ће ЗСО бити формирана са Куртијем или без њега, или са неком алтернативом“, подсетио је Живуловић.

Додао је да је евидентно да Албанци неће ући у Савет Европе уколико Курти настави да се инати око формирања ЗСО, као и да ће бити последица по Србију уколико не буде конструктивна у постизању споразума.

„Уколико не буду кооперативни, Албанци ће бити онемогућени у свему што им је било обећано. Србија је кренула у конструктивну фазу, а у супротном ће уследити санкције – повлачење инвестиција и укидање визног режима„, казао је Живуловић.

Коментаришући тумачење појединих западних аналитичара да предложени француско-немачки план има за циљ да „истисне“ утицај Русије на Западном Балкану, Живуловић оцењује да Русима одговара замрзнути конфликт Београда и Приштине, како би могли да га реше „у замену за западно разумевање потенцијалног замрзнутог конфликта у Украјини“.

„У овом тренутку Руси су се заглавили са Украјином, и питање је колико ће дуго трајати конфликт и сукоб, зато је потребно имати нешто за преговоре са Западом, како би се то на неки начин привело крају. Русији овде одговарају замрзнути конфликт да би могли да га реше у замену за западно разумевање неког замрзнутог конфликта у Украјини“, закључио је Живуловић.

Оставите Коментар